Annonse
ANSVAR: De som tar feilaktige beslutninger som har alvorlig innvirkning på enkeltpersoners liv, skal stilles til ansvar, poengterer Tor Bernhard Slaathaug i denne kommentaren til den siste utviklingen i Nav-skandalen. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix
Synspunkt

Burde vi angre våre uttalelser i Nav-skandalen?

NAV-SKANDALEN KAN se ut til å ha tatt nok en ny retning. Dette gir oss i Stiftelsen Rettferd rom for refleksjon og mulig selvransakelse. Var vi for tidlig ute? Angrer vi på våre utspill?

Vår stiftelse var tidlig ute med både å ha klare meninger, men også stille tydelige spørsmål knyttet til flere aspekter ved det som da ble omtalt som, og som kanskje fortsatt kan omtales som Nav-skandalen. Gikk vi for hardt ut?

Vi mener fremdeles det er behov for et uavhengig Nav-ombud.

SVARET PÅ DETTE er nei. Vi angrer ikke. Det har vært og er av avgjørende betydning at organisasjoner og stiftelser som Stiftelsen Rettferd tør å stille slike spørsmål, og tør ytre klare meninger. 

Vårt første utspill knyttet til Nav-skandalen var et krav om uavhengig Nav-ombud. Vi mener fremdeles det er behov for et uavhengig Nav-ombud.

Videre, i et intervju på Kveldsnytt 2.november, uttaler vi det var bra av regjeringen å sette i gang tiltak med fri rettshjelp, gransking, samt oppreisning til de involverte. Vi mener det var en selvfølge at dette ble iverksatt, sett lys av sakenes alvorlighet. 

Les også: Tidligere høyesterettsdommer: Nav-dommene kan være riktige likevel

VI HAR OGSÅ uttalt til pressen i forbindelse med Nav-skandalen at dersom noen ble feilaktig dømt, så skal de som var ansvarlig for det stilles til ansvar. Ingen skal oppleve å bli feilaktig dømt, og dermed er det naturlig at man i en rettsstat skal stille de ansvarlige til ansvar. 

Vi angrer ikke. Snarere tvert imot mener vi kanskje i enda sterkere grad at skandalen, som kanskje ikke er en skandale, har tydeliggjort behovet for et Nav-ombud, for bedre rettshjelps- og oppreisningsordninger, og for at de som tar feilaktige beslutninger som har alvorlig innvirkning på enkeltpersoners liv skal stilles til ansvar.

VI SKAL IKKE tie, og vi vil ikke tie. Samtidig lover vi å være ydmyke om vi skulle ta feil. 

Stiftelsen Rettferd for taperne skiftet nylig navn til Stiftelsen Rettferd.Tor Bernhard Slaathaug er generalsekretær i stiftelsen.

Annonse
Annonse
Annonse