Annonse
SOM BILBELTE: «Et forbud mot å vandre fritt uten koronavaksine burde være minst like innlysende som et forbud mot å kjøre rundt uten bilbelte», skriver Lars Rovik Ødegård i dette innlegget. Foto: Sara Johannessen Meek / NTB
Synspunkt

Din frihet skal ikke bli min ufrihet

Lars Rovik Ødegård er spesialrådgiver i Norges Handikapforbund

SYNSPUNKT| Hva gir frivillig uvaksinerte grunn til å tro at de skal ha en rett til å utsette andre for helsefare med potensielt dødelig utgang?

Hva gir frivillig uvaksinerte grunn til å tro at deres rett til ikke å beskytte seg, også gir dem rett til å angripe mitt forsvar mot å bli smittet eller få alvorlig sykdom?

OM DU ER skeptisk til vaksinen, ber jeg deg huske følgende historiske fakta: Den viktigste grunnen til at menneskets gjennomsnittsalder er mer enn doblet i løpet av de siste 150 år skyldes vaksiner.

Vaksiner forebygger sykdom og redder liv.

De trodde det var svindel. De trodde det var politisk.

Brytney Cobia la nylig ut på Facebook følgende beretning om sine erfaringer som å jobbe som lege i Birmingham, Alabama:

«Jeg tar inn unge friske mennesker på sykehuset med svært alvorlige COVID -infeksjoner. En av de siste tingene de gjør før de blir intubert, er å be meg om vaksinen. Jeg holder dem i hånden og forteller dem at jeg beklager, men det er for sent. Noen dager senere når jeg må gi et dødsbudskap, klemmer jeg familiemedlemmene, og jeg forteller dem at den beste måten å ære sin kjære på er å bli vaksinert og oppfordre alle de kjenner til å gjøre det samme. De gråter. Og de forteller meg at de ikke visste det.

De trodde det var svindel. De trodde det var politisk. De trodde at fordi de hadde en viss blodtype eller en bestemt hudfarge, ville de ikke bli like syke. De trodde det var ‘bare influensa.’ Men de tok feil. Og de skulle ønske de kunne dra tilbake. Men de kan ikke.»

VAKSINER, GOD HYGIENE og vitenskapelig dokumentert kunnskap er de tre faktorene som gjør at vi lever bedre, lengere og friere enn noen gang før i menneskehetens historie. Om det skal fortsette, må myndighetene regulere samfunnet slik at ingen skal få frihet til å skade andre.

Et forbud mot å vandre fritt uten koronavaksine burde være minst like innlysende som et forbud mot å kjøre rundt uten bilbelte.

Dette innlegget er tidligere publisert på Facebook-siden til Lars Rovik Ødegård.

Annonse
Annonse
Annonse