Annonse
Rødt-leder Bjørnar Moxnes ber Stortinget sette ned en uavhengig kommisjon for å granske trygdeskandalen.  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB      

Rødt krever ny gransking av trygdeskandalen

Partiet vil fremme forslaget mandag når Stortinget skal behandle innstillingen fra kontrollkomiteen om trygdeskandalen fra 2019.

Bakgrunnen for innstillingen er rapporten «Blindsonen» fra et regjeringsoppnevnt granskingsutvalg som kom i fjor.

– Alle steiner er ikke snudd i denne saken. Regjeringens offentlige utvalg fikk for kort tid og for snevert mandat til å komme til bunns i saken, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til NTB.

Siden 1883 har en uavhengig granskingskommisjon blitt nedsatt bare åtte ganger.

– Når vi har kommet til at denne saken også trenger en granskingskommisjon, er det på grunn av alvorlighetsgraden, sier Moxnes.

Nav-skandalen sprakk høsten 2019. Da ble det kjent at Nav i en årrekke hadde feiltolket EUs trygderegler. Siden 2012 kan minst 86 personer ha blitt uriktig dømt for trygdesvindel, 48 av dem til ubetinget fengsel, mens tusenvis har fått krav om tilbakebetaling på feil grunnlag.

Siden 1883 har en uavhengig granskingskommisjon blitt nedsatt bare åtte ganger. Nå er det igjen nødvendig, mener Rødt.

– Det er på grunn av alvorlighetsgraden, og fordi vi trenger å få tydeliggjort hvem som har ansvaret for denne alvorlige saken. De eneste denne saken har fått alvorlige konsekvenser for så langt, er Nav-ofrene. Det er en skam, sier Moxnes.

Annonse
Annonse
Annonse