Annonse
ALDERISME: Studier viser at kvinner har mindre sjanse enn jevnaldrende menn til å bli kontaktet av arbeidsgivere i en rekrutteringsprosess. Foto: Motortion/Dreamstime
Sverige

Aldersdiskriminering rammer kvinner hardest

Kvinnelige akademikere er mer utsatt for aldersdiskriminering – eller alderisme – enn menn. Det er konklusjonen i en rapport fra det svenske rekrutterings- og bemanningsselskapet Jurek.

Lønnsmessig drar mannlige akademikere fra sine kvinnelige kolleger allerede i 30-årsalderen, men rundt 50-årsalderen øker lønnsgapet fra om lag 4.000 til 10.000 svenske kroner i måneden. Det skjer selv om de har samme utdanning og yrkeserfaring.

Diskriminerende praksis

Alderisme er et videre begrep enn aldersdiskriminering og handler om både holdninger og diskriminerende praksis overfor eldre. Og alderisme ser ut til å ramme kvinner hardere enn menn, skriver magasinet Arbetsliv i en omtale av den svenske rapporten.

Det finnes også studier som viser at eldre som søker jobb, blir dårligere behandlet enn yngre søkere. Kvinner har dessuten mindre sjanse enn jevnaldrende menn til å bli kontaktet av arbeidsgivere i en rekrutteringsprosess, skriver Arbetsliv.

Sjefers og kollegers holdninger til eldre har veldig stor betydning for enkeltpersoners beslutning om å begynne å ta ut pensjon.

Alderisme starter tidlig

Negative holdninger til alder rammer ikke bare arbeidstakere i 50-årsalderen, ifølge Ewa Wikström, som er professor i organisasjon og management ved Handelshögskolan i Göteborg.

– Det kan gå langt ned i alder. I visse organisasjoner anses man allerede ved 35 å mangle den nye spisskompetansen som trengs, sier hun til Arbetsliv.

Wikström har forsket lenge på eldre i arbeidslivet. Nå arbeider hun med et prosjekt som undersøker hva arbeidsgivere kan gjøre for å få eldre til å stå lenger i arbeid før de pensjonerer seg.

Et negativt syn på eldre kan komme til uttrykk ved lønnsfastsettelse, men også ved at de ikke tilbys videreutdanning eller utviklingsmuligheter i jobben.

Slike signaler bidrar til at eldre slutter å jobbe, selv om de egentlig vil og orker å jobbe lenger, og selv om det er et politisk trykk for at folk skal stå lenger i jobb, ifølge Wikström.

– Sjefers og kollegers holdninger til eldre har veldig stor betydning for enkeltpersoners beslutning om å begynne å ta ut pensjon, sier hun.

Annonse
Annonse
Annonse