Annonse
KRAV FRA SV: Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) krever tiltak mot økte forskjeller i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Borgen ber regjeringen minske forskjellene i Oslo

Forskjellene i Oslo skiller seg klart fra resten av landet, viser en fersk rapport SV har fått utarbeidet. Funnene bekymrer byrådspartiet, som hevder det kun har begrensede muligheter til å sette inn tiltak for å bekjempe forskjellene. Ordfører Marianne Borgen (SV) mener ansvaret ligger hos regjeringen.

– Det er fortvilende for meg som bypolitiker å jobbe for mindre forskjeller når regjeringen bidrar til å øke dem. Folk kastes ut i økonomisk usikkerhet på grunn av kuttene i arbeidsavklaringspenger, bostøtte og overgangsstønad, sier Borgen.

Nettoformuen i bydel Vestre Aker er nesten 200 ganger høyere enn i bydel Grünerløkka. Mens 4 prosent på Slemdal bor i fattige familier, er tallet nesten 58 prosent på Grønland, viser rapporten, som legges fram tirsdag.

Tiltakene SV foreslår, omhandler områdeløft, bruk av eiendomsskatt til velferd, ny boligpolitikk, gratis aktivitetsskole, profittfri velferd, organisert arbeidsliv og en bedre skole.

Les også: Økt gap i levealder mellom fattige og rike

Høyre reagerer

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) reagerer på utspillet fra Borgen.

– Å beskylde noen for å kaste mennesker ut i fattigdom er drøyt. Generelt er forskjellene relativt små i Norge, og regjeringens klare mål er at de skal fortsette å være små. Dette jobber vi for hver eneste dag, skriver hun i en epost til NTB.

Hun fastholder at det var nødvendig å stramme inn på ordningen med arbeidsavklaringspenger. Mange som aldri var ment å havne på denne midlertidige ordningen, har stått i den i mange år, mener Hauglie. Samtidig påpeker ministeren at regjeringen har økt bostøtten betydelig for barnefamilier.

Barnefamilier

– 18.000 barnefamilier får opptil 8.000 kroner mer i bostøtte hvert år. Dette er et treffsikkert tiltak i kampen mot fattigdom, og vil skape en tryggere hverdag for utsatte familier. Regjeringen har i tillegg styrket kommuneøkonomien betydelig, noe Oslo i høyeste grad har nytt godt av, sier hun.

SV er i mindretallsbyråd sammen med Arbeiderpartiet og Miljøpartiet De Grønne. Partiene har nærmere halvparten av plassene i Oslo bystyre.

Annonse
Annonse
Annonse