Annonse
NEI TIL KOMMERSIELLE: Halvparten av de spurte i en ny meningsmåling mener eldreomsorg og andre sentrale velferdstjenester bare bør drives av ideelle aktører. Foto: Heiko Junge / SCANPIX

Én av to sier nei til kommersiell velferd

Privatisering av velferdstjenester og debatt om velferdsprofitører ser ut til å bli et viktig tema i valgkampen. Det viste blant annet partilederdebatten som fant sted under Arendalsuka.

De som vil begrense kommersielle selskapers mulighet til å drive sentrale velferdstjenester, har stor støtte i befolkningen, ifølge en ny meningsmåling som omtales i Klassekampen.

I meningsmålingen, som er gjort av Ipsos for alliansen For Velferdsstaten, stilles følgende spørsmål:

«Hva synes du om følgende forslag: Private tilbud inne sykehus, eldreomsorg, skole, barnehage og barnevern skal kun drives av ideelle aktører, ikke kommersielle?»

23 prosent synes det er et veldig bra forslag, mens 27 prosent synes det er ganske bra. Det betyr at til sammen 50 prosent er positive til forslaget.

25 prosent synes forslaget er dårlig, fordelt på 14 prosent som synes det er ganske dårlig og 11 prosent som synes det er veldig dårlig.

– Brei støtte

– Dette viser at det er brei og vedvarende støtte til kampen mot velferdsprofitører, sier daglig leder Linn Herning i For Velferdsstaten til Klassekampen.

Stortingsrepresentant Silje Hjemdal fra Fremskrittspartiet, som sitter i Stortingets familie- og kulturkomité, mener derimot svarene kan handle om hvordan spørsmålet er stilt og vinklet.

«Samtidig er det heller ikke sånn at Frp ønsker noen massiv privatisering av helse, velferdstjenester, skole og lignende. Selv om enkelte prøver å skape det inntrykket», skriver hun i en e-post til Klassekampen.

Partipolitiske skillelinjer

Svarene på spørsmålet i undersøkelsen følger klare politiske skillelinjer. Ikke overraskende er det velgere på venstresiden som sterkest støtter opp om at kommersielle aktører ikke skal drive sentrale velferdstjenester.

Bare blant Venstres og Høyres velgere er et flertall negative til at velferdstjenester kun skal drives av ideelle. Blant Fremskrittspartiets velgere er det et lite flertall som er positive til dette, 35 prosent, mens 33 prosent er negative, skriver Klassekampen.

Annonse
Annonse
Annonse