Annonse
OMFATTENDE SAK: Rettssaken som nå pågår i Bergen, er en av norgeshistoriens mest omfattende trygdesvindel-saker, ifølge NRK. Foto: Chavdar Dobrev/Dreamstime

Familie for retten for millionsvindel med Nav-ytelser

Denne uka pågår en rettssak i Bergen som handler om storstilt svindel med ulike Nav-ytelser. Mesteparten av svindelen skal være knyttet til én og samme familie, ifølge tiltalen.

«Tre brødre, deres koner, en datter, en regnskapsfører og hennes tidligere samboer satt på tiltalebenken da Bergen tingrett tirsdag klubbet i gang en av norgeshistoriens mest omfattende trygdesvindel-saker», skriver NRK Hordaland.

Ifølge NRK startet saken da politiet høsten 2017 mottok anmeldelser fra Nav.

Politiet innledet etterforskning sammen med Nav, Skatteetaten og Arbeidstilsynet. Det rførte til en storstilt politiaksjon i desember samme år.

Totalt 13 personer ble pågrepet og siktet for fiktiv fakturering, skatteunndragelse og for urettmessig å ha tilegnet seg Nav-støtte.

4,1 millioner

Politiet har delt opp saken, og det er den delen som gjelder Nav-svindel som nå går for retten. Sju av de ni som er tiltalt, er i samme familie.

Ifølge påtalemyndigheten har de tiltalte totalt lurt Nav for 4,1 millioner kroner. Svindelen skal omfatte blant annet dagpenger, sykepenger, tiltakspenger og arbeidsavklaringspenger, forteller NRK.

Den eldste broren på tiltalebenken skal ha fått utbetalt i alt 2,2 millioner kroner, mens hans to brødre til sammen skal ha fått utbetalt drøyt 1,2 millioner. Kona til den ene broren skal ha fått utbetalt 750.000 kroner.

– Alvorlig sak

På tiltalebenken står også en regnskapsfører, som skal ha bistått familien ved å gi Nav uriktige opplysninger om inntekt og arbeidsforhold.

– Dette er alvorlig fordi det handler om urettmessig tilegnelse av felles goder. Nav-ytelser skal gå til de som trenger det. Derfor har avdekking og etterforskning av trygdesvindel høy prioritet, sier statsadvokat Rudolf Christoffersen til NRK Hordaland.

Samtlige tiltalte nektet straffskyld, med unntak av den eldste broren, som har vedgått et tilfelle av dokumentfalsk.

Annonse
Annonse
Annonse