Annonse
FÅR KRITIKK: Erna Solbergs forslag om sosialhjelpskutt for innvandrere som ikke lærer seg norsk, møter sterk motbør. Bildet viser Solberg på et skolebesøk i fjor. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Jusprofessor

Forslag til sosialhjelpskutt i strid med Grunnloven

Kritikken har haglet etter at statsminister Erna Solberg på mandag fortalte at regjeringen ønsker å stanse utbetalingene av sosialhjelp til innvandrere som ikke lærer seg norsk.

AP-leder Jonas Gahr Støre mener regjeringen i stedet bør styrke introduksjonsprogrammet for innvandrere, og fagorganisasjoner for ansatte i Nav mener det ikke er en oppgave for Nav-ansatte å vurdere folks språkferdigheter.

Grunnlovsstridig

Forslaget fra Erna Solberg er også i strid med Grunnloven, fastslår jusprofessor Mads Andenæs i et intervju i Klassekampen.

Grunnloven gir oss rett til eksistensgrunnlag, og den retten blir borte når det stilles vilkår for å motta sosialhjelp, mener Andenæs, som er jurist og professor ved det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo.

– Sosialhjelp skal gi et minste minimum av grunnlag for å leve, til å spise og ha et sted å bo. Det er helt uakseptabelt å redusere det, sier Andenæs til Klassekampen.

Jusprofessoren mener også statsminister Erna Solbergs forslag bryter med Grunnlovens forbud mot diskriminering, fordi forslaget er rettet mot innvandrere.

Rammer de svake

Alenemødre og analfabeter vil bli hardest rammet av forslaget til sosialhjelpskutt, ifølge rektor Petter Yttereng ved Rosenhof voksenopplæring i Oslo, Norges største norskopplæringssenter.

– Det er ikke et sorthvitt-bilde, men i den grad man kan generalisere, er det kvinner med store omsorgsoppgaver og lite utdanning fra hjemlandet som sliter mest med å lære seg norsk i løpet av introduksjonsprogrammet, sier Yttereng til Klassekampen.

Annonse
Annonse
Annonse