Annonse
OMSTRIDT KUTTFORSLAG: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie vil kutte i skjermingstillegget for uføre. Det vil uføre alderspensjonister tape mye på, ifølge Fagforbundet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Fagforbundet advarer

Kuttforslag fra regjeringen vil gi store tap for uføre

Regjeringen foreslo i høst å kutte i det såkalte skjermingstillegget for uføre som går av med alderspensjon. Dette tillegget skal gi kompensasjon til uføre som ikke kan øke sin alderspensjon ved å stå lenger i arbeid slik yrkesaktive kan.

Nå advarer Fagforbundet mot regjeringens kuttforslag. Både Fagforbundet og andre forbund i offentlig sektor krever at skjermingstillegget for uføre må videreføres, skriver FriFagbevegelse.

– Om noen år kan vi få flere enslige kvinnelige pensjonister under fattigdomsgrensa, sier pensjonsekspert Steinar Fuglevaag i Fagforbundet til nettstedet.

Vil tape mye penger

Fagforbundet har fått utført en beregning fra den ledende pensjonsleverandøren i offentlig sektor, KLP. Beregningen viser at en ufør født i 1973 som går av med alderspensjon vil tape over 27.000 kroner sammenlignet med en som jobber fram til alderspensjon.

– Vi vil i løpet av få år få uføre som blir alderspensjonister og med svært lave pensjonsnivåer. I stedet for å fjerne den eksisterende skjermingen, må heller Stortinget være forberedt på å skjerme de uføre fullt ut når det gjelder effektene av levealdersjusteringa, sier Steinar Fuglevaag til FriFagbevegelse.

Omstridt regnestykke

Da regjeringen la fram sitt kuttforslag, presenterte arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie et annet regnestykke. Hun sa da at uføretrygdede som blir alderspensjonister med dagens ordning, kan få opptil 50.000 kroner mer i årlig alderspensjon enn yrkesaktive som går av i tidlig 60-årene.

Fagforbundet er kritisk til dette regnestykket.

– Det viktigste for vår del er det grunnleggende prinsippet med at uføre faktisk ikke kan være i jobb og kompensere for levealdersjusteringa ved å jobbe lenger. Det blir også da helt feil å sammenligne uføre sin alderspensjon med arbeidsføre som velger å ta ut sin alderspensjon på et tidligere tidspunkt, sier Fuglevaag i Fagforbundet til FriFagbevegelse.

Annonse
Annonse
Annonse