Annonse
FATTIGDOMSFELLE: Bostøttemottakere blir sittende igjen med omtrent samme disponible inntekt enten de tjener 144.000 eller 240.000 kroner i året. Foto: Thanakorn Suppamethasawat/Dreamstime
Bostøtte

Lønner seg ikke å jobbe

Den kommunale bostøtten skal sikre en minimumsinntekt for dem som bor i kommunal bolig. Men slik den er innrettet, oppmuntres ikke mottakere av bostøtte til å øke sin arbeidsinntekt.

Det går fram av en utredning av innretningen av statlig og kommunal bostøtte, som Velferdsetaten i Oslo har gjort på oppdrag fra byrådet. Utredningen er unntatt offentlighet, men bystyrepolitiker Ivar Johansen (SV) har lagt den ut på sin blogg, skriver Klassekampen.

Fattigdomsfelle

Avisen karakteriserer ordningen som en fattigdomsfelle, og viser blant annet til følgende eksempel fra Velferdsetatens gjennomgang:

En enslig beboer i en kommunal bolig med en husleie på 13.000 kroner, sitter igjen med tilnærmet det samme i disponibel inntekt om vedkommende tjener 144.000 kroner i året eller 240.000 tusen kroner i året.

«Dette gir ikke mottaker noe økonomisk insentiv til å øke sin inntekt», slår Velferdsetaten fast.

Lønner seg ikke å jobbe

Leder Lars Aasen i Leieboerforeningen sier til Klassekampen at de nå endelig får dokumentasjon på noe de har visst lenge, nemlig at for mange kommunale leietakere, lønner det seg ikke å jobbe.

– Når vanskeligstilte som bor i kommunale boliger prøver å komme seg ut av den situasjonen de er i og vil klare seg selv med egen jobb, så straffes de med en gang, sier Aasen.

Annonse
Annonse
Annonse