Annonse
BRUKERNE FØRST: Vi skal gi mennesker muligheter i Nav, og da må vi lære av det private næringslivet. Vi må sette brukerne først, for de er våre ‘kunder’», skriver Nav-veileder Ragnhild Guddal i et innlegg i VG. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix

Nav-veileder mener Nav svikter de svakeste

Nav har de siste årene redusert åpningstidene på Nav-kontorene. Det har skjedd som ledd i den såkalte «kanalstrategien», der brukere i større grad skal få hjelp via digitale kanaler og på telefon.

Et viktig argument fra Navs side er at dette gir bedre tid til å følge opp dem som trenger personlig oppfølging.

Nav har fått kritikk for å kutte ned på åpningstidene på Nav-kontorene. Og nå kommer en Nav-veileder men en kraftig advarsel mot konsekvensene av at Nav er blitt mindre tilgjengelig for dem som trenger å oppsøke Nav-kontoret for å få hjelp.

«Digitalt førstevalg er fint, men passer ikke for alle», skriver Nav-veileder Ragnhild Guddal i et debattinnlegg i VG.

Stengte dører

«Det Nav nå gjør, i tråd med kanalstrategien, er å lukke åpningstidene mer og mer. Man driver en gradvis innføring av stengte dører. Men nå må det stoppe, og noen må si ifra. For vi glemmer ‘Trine’ som bor under broen, og som trenger at Nav-kontoret er åpent, slik at hun får levert søknaden sin om akutthjelp og får den hjelpen hun har krav på. For hun har ingen mobil å ringe 55 55 33 33 med, ei heller har hun nødvendige id i form av bank-id for å få logget seg på systemene. Hadde hun hatt bank-id, hadde hun ikke eid en pc hun kunne bruke heller», skriver Guddal, og fortsetter:

«Det samme gjelder fru ‘Olga’ på 86 år som ikke har pc, smarttelefon og går i banken for å ta ut penger eller mennesker med utviklingshemming som ikke har digital kompetanse. Likevel fortsetter vi med kortere og kortere åpningstider og sier at det er for å gi brukerne bedre oppfølging.»

Den personlige kontakten er viktig, understreker Guddal.

«All forskning viser at skal man hjelpe mennesker med endring må man bygge relasjoner, og relasjoner kan man ikke bygge med stengte dører eller datamaskiner. Jeg har troen på mennesket, på samtalen, på tillit som skal bygges opp og ikke minst på likeverd.»

Nav svarer

Leder Inger Anne Speilberg i Nav Vest-Viken svarer på kritikken fra Guddal i et innlegg i VG:

«Det er ikke vanskelig å være enig med henne i at det er viktig med gode relasjoner. Det er imidlertid ingen motsetning mellom gode relasjoner og gode selvbetjeningsløsninger. Digitale tjenester erstatter ikke den menneskelige kontakten. Det kommer i tillegg og gjør at vi kan bruke mer tid på de som trenger oss mest», skriver Speilberg.

Nav-lederen påpeker at Nav utvikler stadig nye digitale løsninger der de som kan det, kan ordne ting selv, og at det frigjør ressurser til å følge opp dem som trenger det mest.

«De fleste Nav-kontor er åpne fra 08 – 15.30 for møter og timeavtaler. Noen har imidlertid redusert åpningstider for det de kaller 'drop in', det vil si veiledning for dem uten timeavtale.  Vår erfaring er at forberedte møter gir bedre hjelp og tettere oppfølging.  De som er i en akutt situasjon og som trenger hjelp der og da, skal vi selvfølgelig ha egne ordninger og tjenester for», skriver Speilberg i svar på kritikken fra Nav-veileder Ragnhild Guddal.

Annonse
Annonse
Annonse