Annonse
FLERE NORSKE SAKER: I alt 27 norske barnevernssaker tatt til behandling i Menneskerettsdomstolen fra desember 2015 og fram til i dag. Foto: Violetta Kuhn/DPA
Barnevern

Nok en norsk sak skal behandles i EMD

I juli i år ble det kjent at 16 nye saker som omhandler norsk barnevern skal tas opp til behandling i Menneskerettsdomstolen i Strasbourg. Det brakte det totale antallet av norske barnevernssaker opp i 26.

– Så langt jeg er kjent med, er det én ny sak som er kommunisert på barnevernsområdet, bekrefter regjeringsadvokat Fredrik Sejersted i en epost til Dagbladet.

Den nye saken skal ifølge avisen gå tilbake til 2013 da en svensk borger ble fratatt sine tre sønner av barnevernet. Han fikk tilbake en av disse i 2015, mens de to andre ble beholdt i fosterhjem.

Svensken klagde dette inn for EMD i 2016, en sak som fremdeles er til behandling i Strasbourg. Den nye klagen som skal behandles gjelder utviklingen i barnevernssaken fra 2016 og fram til i dag.

Barnevernet har opprettholdt vedtaket om de to sønnene, og mannen har ikke fått medhold verken hos fylkesmannen eller i tingretten. Både lagmannsretten og Høyesterett har avslått å ta opp saken.

Dermed er i alt 27 norske barnevernssaker tatt til behandling i Menneskerettsdomstolen fra desember 2015 og fram til i dag.

Til nå er Norge frikjent i to og dømt i to barnevernssaker. Avgjørelse er dermed ventet i ytterligere 23 barnevernssaker.

Annonse
Annonse
Annonse