Annonse
FORSVARER KUTT: Statssekretær Guro Angell Gimse i Arbeids- og sosialdepartementet fastslår at det ikke er aktuelt å reversere innstrammingene i AAP-ordningen. Foto: Jan Richard Kjelstrup / ASD

Regjeringen slår tilbake mot NHO-direktør

Sist fredag gikk direktør Kenneth Stien i NHOs bransjeorganisasjon Arbeid & Inkludering til et kraftig angrep mot regjeringens innstramminger i reglene for å få arbeidsavklaringspenger(AAP).

I et intervju i Dagsavisen sa han at innstrammingene, som ble innført 1. januar i fjor, har ført til krise for dem som har mistet AAP.

– Mange som kunne kommet i jobb er blitt skjøvet over på uføretrygd, andre er blitt avhengig av sosialhjelp. Problemet er ikke løst, bare overført til andre budsjetter. Vi mener regjeringen må rydde opp og løse AAP-krisen, og det må gjøres nå, blant annet gjennom økt satsing på arbeidsmarkedstiltak, sa Stien til avisen.

Avviser kritikken

Nå slår regjeringen tilbake mot kritikken. I et intervju i Dagsavisen anklager statssekretær Guro Angell Gimse i Arbeids- og sosialdepartementet Stien for å svartmale situasjonen.

Hun fastslår at regjeringen ikke har noen planer om å reversere innstrammingene i AAP-ordningen.

– Vi står fast på at endringen var nødvendig. Innstrammingen har bare fungert i halvannet år, det er ikke lenge. Jeg skjønner at det er tøft å miste en ytelse man har hatt i mange år, men det har alltid vært slik at noen har endt opp på sosialhjelp. Dette skal være en midlertidig ytelse, men vi skal gjøre alt vi kan for å inkludere dem som blir stående utenfor arbeidslivet, og det må vi gjøre i samarbeid med landets bedrifter og offentlige virksomheter, sier statssekretæren.

FÅR MOTBØR: Direktør Kenneth Stien i NHO Arbeid & Inkludering får motbør for sin kritikk av AAP-kutt og bruk av lønnstilskudd. (Foto: Arbeid & Inkludering)

Stien og NHO Arbeid & Inkludering får imidlertid støtte fra stortingsrepresentant Lise Christoffersen i Arbeiderpartiet:

– De setter fingeren på det som er kjernen i denne problemstillingen: Man løser ikke et systemproblem ved å svinge pisken over dem som trenger bistand til å komme i arbeid og straffe dem ved å ta fra dem livsgrunnlaget før de er ferdig avklart til arbeid eller trygd, sier Christoffersen til Dagsavisen.

Forsvarer lønnstilskudd

I intervjuet i Dagsavisen fredag kritiserte Kenneth Stien også regjeringens bruk av lønnstilskudd. Denne kritikken ble også fremmet av spesialrådgiver Jon Qvortrup i Arbeid & Inkludering i et intervju på Velferd.no i forrige uke.

NHO Arbeid & Inkludering mener lønnstilskudd ikke når dem som står lengst unna arbeidslivet, og at økt bruk av dette virkemiddelet kan gå ut over satsingen på andre arbeidsmarkedstiltak.

Også denne kritikken fra Stien avvises av statssekretær Guro Angell Gimse.

– Jeg synes han er veldig pessimistisk når det gjelder å bruke lønnstilskudd som virkemiddel. Det er masse forskning som viser at det er en god ordning. Vi trenger arbeidsmarkedstiltak og inkluderingsbedriftene, bare så det er sagt, men når vi ser at lønnstilskudd har en god effekt, vil vi satse mer på det, sier hun til Dagsavisen.

Annonse
Annonse
Annonse