Annonse
PRISVINNER: Mona Anita Espedal er tildelt Rettferdighetsprisen 2019 fra Stiftelsen Rettferd for taperne. Foto: Rettferd for taperne

Rettferdighetspris til Mona Anita Espedal

Stiftelsen Rettferd for taperne delte tirsdag ut Rettferdighetsprisen 2019. Årets prisvinner er Mona Anita Espedal. Hun får prisen for å ha gitt ansikt til og skapt oppmerksomhet om urettferdigheten knyttet til offentlige oppreisningsordninger i Norge.

Prisvinneren er blant annet kjent fra NRK Brennpunkt-dokumentaren «En søsters kamp». Den forteller om en oppvekst i et voldelig hjem og om Espedals kamp for rettferdighet for sine søsken et bedre rettsvern for barn som har blitt sviktet av barnevernet.

Etter flere års kamp har Espedal selv fått erstatning fra Sandnes kommune fordi kommunen ikke grep inn og hindret volden og mishandlingen hun ble utsatt for i oppveksten.

Har gitt ny forståelse

I følge statuttene til Rettferdighetsprisen skal prisen tildeles enkeltpersoner eller organisasjoner som har bidratt i særlig grad til å rette søkelys på rettferdighet i samfunnet.

«Espedal har kjempet en tøff kamp både for andre og for seg selv. Stiftelsen Rettferd for taperne mener at Mona Anita sitt engasjement har gitt ny forståelse i samfunnet for de problemstillingene Stiftelsen Rettferd for taperne har jobbet med i en årrekke», skriver stiftelsen i sin begrunnelse for pristildelingen.

Fortsatt utfordringer

Ifølge Rettferd for taperne er utdelingen en klar reaksjon på at det fortsatt er store utfordringer knyttet til offentlige oppreisningsordninger i Norge. Stiftelsen jobber for en helhetlig gjennomgang av disse oppreisningsordningene.

Rettferdighetsprisen ble i år delt ut for tiende gang. Tidligere prisvinnere er Åge Hovengen, Frelsesarmeen, Helen Bjørnøy, Gunnar Stålsett, Edvard Befring, Jack André Fladvad, Per Fugelli, Paal-André Grinderud, og Odd-Cato Kristiansen.

Annonse
Annonse
Annonse