Annonse
JOBBER FOR BEDRING: Kjell Ingolf Ropstad sier at regjeringen vil jobbe for å bedre tilbudene for barna som er rammet av enetiltak i barnevernet.  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Ropstad reagerer på barnevernsavsløring

Flere barnevernsledere i flere store kommuner sa til VG søndag at en rekke barn er blitt plassert alene under såkalte «enetiltak» i strid med deres faglige råd.

– Det burde ikke skjedd. Vi mener at det i de fleste tilfellene vil være best å bo sammen med andre barn. Kun i de mest alvorlige tilfellene, der det er nødvendig, bør enetiltak brukes, sier Ropstad i en VG-artikkel mandag.

Blant annet har Stavanger kommune de siste fem årene hatt 22 barn som har bodd isolert fra andre barn. 17 av barna skulle aldri bodd slik, mener kommunen, mens én ønsket det selv. I Bergen kommune har 24 barn hatt enetiltak mellom 2014 og 2018.

Ropstad tror at en av årsakene til økningen av praksisen fra da han selv var i justiskomiteen og jobbet med det, er at barn ikke skal fengsles. Det betyr nedgang der, men også at det blir større utfordringer andre steder, sier han.

– Vi har nå fullt trykk på å gjøre barnevernet bedre, og gi et bedre tilbud til de barna som trenger det aller mest, sier Ropstad.

Annonse
Annonse
Annonse