Annonse
MÅ FORKLARE SEG: Jonas Gahr Støre kalles inn til den åpne høringen på Stortinget om trygdeskandalen.  Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Støre innkalles til høring om trygdeskandalen

– Jonas Gahr Støre skal som tidligere utenriksminister kalles inn. Det var et ønske i komiteen, i og med at han var ansvarlig da vi innførte dette direktivet, sier saksordfører i kontrollkomiteen Eva Kristin Hansen (Ap) til NTB.

Støre var utenriksminister fra 2005 til 21. september 2012.

– Jeg vil selvfølgelig stille til den høringen kontrollkomiteen nå forbereder om komiteen ønsker det, sier han til NTB.

– Har du hatt noen befatning med denne saken i det hele tatt, som du kan huske?

– Ikke som jeg kan huske. Jeg er klar over at fremlegget for europautvalget her i Stortinget kom på tampen av min tid som utenriksminister, fra arbeidsministeren, sier han.

Også Solberg

På mandagens møte i kontrollkomiteen ble det også bekreftet at statsminister Erna Solberg (H) må forklare seg i høringen.

– Min begrunnelse er at hun er øverste sjef i regjeringen, og at flere departementer er involvert, sier Hansen.

– Det er også interessant å vite når statsministeren ble klar over omfanget av denne skandalen.

Høringen vil foregå både torsdag 9. og fredag 10. januar, og representantene for dagens regjering vil forklare seg den siste dagen.

Rødgrønne og blå

Dagens arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) innkalles til høringen, sammen med sin forgjenger Robert Eriksson (Frp).

Dessuten kalles både Hanne Bjurstrøm (Ap) og Anniken Huitfeldt (Ap), som var arbeids- og sosialministere i den rødgrønne regjeringen fram til 2013, inn til høringen. Bjurstrøm hadde ansvaret da den nå mye omtalte trygdeforordningen ble innført.

Også dagens justisminister Jøran Kallmyr (Frp) kalles inn, og fra påtalemakten kommer tidligere riksadvokat Tor-Aksel Busch.

Fra Nav-systemet skal både dagens direktør Sigrun Vågeng og hennes forgjenger Joakim Lystad forklare seg for Stortinget. Også Trygderetten, Advokatforeningen og tillitsvalgte blir invitert.

Nye spørsmål

Hansen sitter med flere spørsmål hun vil ha svar på i høringen:

– Hvordan kunne det gå så galt? Hvordan kunne dette skje? Når oppdaget Hauglie dette?

SVs Freddy André Øvstegård i kontrollkomiteen mener en rekke spørsmål fremdeles står ubesvart, til tross for at det de siste ukene har vært en omfattende korrespondanse mellom kontrollkomiteen og Hauglie.

Komiteen sendte mandag, på SVs initiativ, tre nye spørsmål til Hauglie, blant annet om statsråden har villedet Stortinget. To andre spørsmål berører en beslutning fra EU-domstolen i 2017 i en trygdesak som Norge engasjerte seg i.

Annonse
Annonse
Annonse