Annonse
STOR NEDGANG: Tallet på au pairer i Danmark er kraftig redusert det siste tiåret. Foto: Antoniodia/Dreamstime

Danmark​Tallet på au pairer raser, frykt for økt svart arbeid

De første fire månedene i år ble det gitt 307 oppholdstillatelser til au pairer i Danmark. Det er en historisk bunnrekord, skriver nettstedet A4 Nu.

Fortsetter trenden resten av året, vil det være færre enn tusen nye au pairer i Danmark i år. Til sammenligning ble det gitt nesten 3.000 au pair-tillatelser i 2008. I fjor fikk drøyt 1.300 utlendinger tillatelse til å jobbe som au pair.

Også i Norge har det vært en nedgang i tallet på au pairer de siste årene. Mens det ble gitt 887 au pair-tillatelser i Norge i fjor, var antallet 1.336 i 2015. Det betyr en nedgang på mer enn 30 prosent på fire år. Ni av ti au pairer i Norge er fra Filippinene, og de utgjør også en stor andel i Danmark.

Utgiftene til å ha en filippinsk au pair til å støvsuge, vaske tøy og passe barn har eksplodert.

Dyrere enn før

Den kraftige nedgangen i tallet på au pairer i Danmark knyttes til at det har blitt langt dyrere enn før å ha au pair.

«Utgiftene til å ha en filippinsk au pair til å støvsuge, vaske tøy og passe barn har eksplodert de seneste årene», skriver A4 Nu.

Siden 2014 har lommepengene til en au pair steget fra 3.250 danske kroner i måneden til 4.350 kroner. I tillegg kommer kost og losji, saksbehandlingsgebyr, dekning av flyreise og forsikringer.

Fra 1. juli i år er det blitt enda dyrere. Nå skal vertsfamilien betale 17.300 kroner for dansk-undervisning for au pairen. Familien skal betale beløpet uansett om au pairen benytter sig av tilbudet om danskundervisning eller ikke.

Arbeidsuken for danske au pairer skal være på maksimalt 30 timer. Det er det samme som i Norge.

Omstridt ordning

I Danmark – som i Norge – pågår det en debatt om au pair-ordningen. Fagbevegelsen har i mange år kjempet for forbedringer i ordningen for å sikre at au pairer har ordentlige lønns- og arbeidsforhold og ikke blir utnyttet som billig arbeidskraft.

Blant de politiske partiene i Danmark har både Enhedslisten på venstre fløy og Dansk Folkeparti på høyrefløyen tatt til orde for å avvikle au pair-ordningen. Begrunnelsen er at de mener ordningen innebærer sosial dumping.

Et flertall i det danske Folketinget har imidlertid ønsket å beholde ordningen, samtidig som lommepengene til au pairene har økt.

Min bekymring er at det svarte arbeidet vil vokse ytterligere.

Bekymret for svart arbeid

Fagorganisasjonen FOA og Kirkernes Internationale Tjeneste, KIT, har lenge vært engasjert i arbeid for å bedre au pairenes kår. Begge organisasjonene er bekymret for hva som kan skje når kostnadene ved å ha au pair nå gjør et kraftig byks oppover.

Med den frie bevegelsen av arbeidskraft i EU kan det oppstå et nytt marked for au pairer, som ikke vil hete au pairer, advarer daglig leder i Kirkernes Internationale Tjeneste, KIT, Hans Henrik Lund.

– Da kan man kanskje rekruttere en ung jente fra for eksempel Romania, Bulgaria, Spania eller Hellas. En person fra Sør-Europa kan fritt reise inn i Danmark, og vertsfamilien skal betale kost, losji og lønn, men slipper utgifter til blant annet visum, flybilletter, danskundervisning og så videre, sider Lund til A4 Nu.

Samtidig som det blir billigere, vil man ikke være underlagt de samme regler og det samme tilsyn som gjelder for au pair-ordningen.

– Det er allerede et kjempemarked for svart arbeid innenfor rengjøring, og min bekymring er at det svarte arbeidet vil vokse ytterligere, sier han.

Også Pia Heidi Nielsen i fagorganisasjonen FOA er bekymret. Hun frykter at alternativet for noen familier kan bli bruk av illegal arbeidskraft og mer svart arbeid.

– Det kommer under radaren, og vi risikerer mer misbruk av utenlandsk arbeidskraft, sier hun til A4 Nu.

Dette koster en dansk au pair

  • I tillegg til lommepenger på 4.350 danske kroner i måneden, skal en au pair ha gratis kost og losji i eget rom.
  • Vertsfamilien skal også betale et gebyr for saksbehandlingen for å få au pair-tillatelse, flybillett tur-retur fra land utenfor EU/EØS og lovpålagte forsikringer.
  • Fra 1. juli skal vertsfamilien betale 17.300 kroner for dansk-undervisning for au pairen.

 

Annonse
Annonse
Annonse