Annonse
VIL UTVIDE AKTIVITETSPLIKTEN: Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil innføre aktivitetsplikt for alle sosialhjelpsmottakere, uansett alder.  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Høyre vil utvide aktivitetsplikten for sosialhjelpsmottakere

(Denne saken fra NTB er rettet etter at den ble publisert. I den opprinnelige saken skrev NTB at regjeringen utvider aktivitetsplikten for sosialhjelpsmottakere. Det var feil. Det er Høyre som ønsker å utvide aktivitetsplikten, dette er ikke noe regjeringen har vedtatt.)

– Alle som mottar økonomisk sosialhjelp, skal vi ha aktivitetsplikt for, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen til NRK.

– Det betyr rett og slett at vi skal ha krav og forventning om at de skal møte opp til aktivitet hver hverdag, sier Isaksen.

På landsmøtet fredag vedtok Høyre igjen å gå inn for utvidet aktivitetsplikt, noe partiet også har gjort både i fjor og tidligere år.

– Tvangsarbeid og pisk

SV raser på sin side mot vedtaket.

– Mange går uten oppfølging lenge, og altfor mange gis tiltak som ikke har kvalitet eller gir noe som helst. Det vet arbeidsministeren godt. Ansatte på Nav sier de ikke har tid eller mulighet til å følge opp folk, sier partiets stortingsrepresentant Karin Andersen.

– SV er mot er innholdsløst tvangsarbeid og pisk mot folk som sliter, konstaterer hun.

I 2017 innførte regjeringen en lovendring der det stilles krav om at unge under 30 år må være i aktivitet for å motta sosialhjelp. To år senere, i desember 2018, viste imidlertid tall fra Nav at dette ikke hadde fått flere unge sosialhjelpsmottakere ut i arbeid. Andelen som fikk sosialhjelp, lå på samme nivå (2,2 prosent) siden før loven kom.

En kartlegging i 2019 viste at kommuner som innførte aktivitetsplikt for unge sosialhjelpsmottakere, ikke fikk flere unge ut i arbeid.

Annonse
Annonse
Annonse