Annonse
HEMMER KOMMUNIKASJON: Munnbind anbefales nå for kollektivreisende i Oslo og Akershus. Men bruk av munnbind gjør kommunikasjon vanskeligere for hørselshemmede. Foto: CraigRJD/iStock

Munnbind skaper trøbbel for hørselshemmede

Fra mandag denne uka anbefaler myndighetene bruk av munnbind for dem som reiser kollektivt i rushtiden i og til og fra Oslo og Indre Østfold når man ikke kan opprettholde minst én meter avstand til andre passasjerer.

Munnbind brukes også i en rekke andre sammenhenger for å hindre koronasmitte.

Den økte bruken av munnbind skaper imidlertid problemer for hørselshemmede.

Dialog bak tette munnbind og masker er i seg selv vanskelig å oppfatte med nedsatt hørsel. I tillegg er mange avhengige av å lese på munnen for å få med seg det som blir sagt.

Munnbind maskerer bokstavelig talt bort den nyttige mimikken og er et velkjent problem for hørselshemmede, skriver bladet Din Hørsel på sine nettsider.

Hørselsvennlige munnbind

I andre land produseres hørselsvennlige munnbind med «vindu» og transparente masker til medisinsk bruk. Det kan likevel ta tid før disse finner veien til norske helseinstitusjoner og apotek, ifølge Din Hørsel.

Apotekforeningen kjenner ikke til at noen av deres medlemmer har vurdert innkjøp av hørselsvennlige munnbind.

Mange henvendelser til HLF

Mange har tatt kontakt med Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) de siste månedene med spørsmål om hvorfor det ikke er mulig å få tak i gjennomsiktige munnbind i Norge.

Generalsekretær Henrik Peersen i HLF har stor forståelse for at situasjonen at hensynet til smittevern veier tungt.

– Vi håper likevel det skal bli mulig å få tilgang på verneutstyr som sikrer både smittevern og kommunikasjon. Når vi ser hvor raskt for eksempel butikker og publikumsskranker fikk smittebeskyttende glassplater på plass, kan også gjennomsiktige munnbind og masker bli en realitet, sier han til Din Hørsel.

Annonse
Annonse
Annonse