Annonse
REAKSJON FRA LO: Da Nav endret praksis fikk det umiddelbart en reaksjon fra LO-advokatene, som mener det ikke skal være en ulempe å stå samlet.  Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Nav og LO til Høyesterett etter ny Nav-praksis

– Hvis vi ikke vinner fram, må vi ta en vurdering av rettshjelpsordningen. I verste fall kan det føre til en reduksjon eller avvikling av tilbudet, sier LO-advokat Jan Arild Vikan til FriFagbevegelse.

Bakgrunnen er at Nav i 2017 bestemte at advokatkostnader ikke skal dekkes dersom parten er medlem av en organisasjon som tilbyr gratis advokatbistand. LO klagde inn saken, men tapte i tingretten og lagmannsretten. Nå skal den avgjøres i Høyesterett.

Vikan mener Nav feiltolker loven og påpeker at LOs rettshjelp er betinget. Medlemmene får hjelp på den betingelse at de betaler omkostninger tilbake dersom de vinner, og får dekning fra Nav.

– Det skal ikke være sånn at når LO oppretter et sikkerhetsnett, skal det utløses et gode til Nav.

Nav mener selv de følger loven, og assisterende kunnskapsdirektør Haakon Hertzberg forklarer at praksisendringen er i tråd med uttalelser fra lovavdelingen i Justisdepartementet, og med rettspraksis på området.

– Når Nav vurderer krav om dekning av sakskostnader skjer dette etter reglene i forvaltningsloven, sier Hertzberg.

Saken skal opp for Høyesterett til våren.

Annonse
Annonse
Annonse