Annonse
NYTTIG: Eva Kristin Hansen (Ap) og Freddy André Øvstegård (SV) mener det er nyttig å få avklart at utvalget som gransker trygdeskandalen, i likhet med regjeringen, mener Norge har feiltolket regelverket.  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Opposisjonen

Nyttige avklaringer om trygdeskandalen

Opposisjonen på Stortinget har bitt seg merke i at utvalget støtter de juridiske vurderingene som ble gjort i Nav og departementet i fjor høst, på bakgrunn av råd fra blant andre regjeringsadvokaten.

– Når et enstemmig utvalg er enig om at rettsanvendelsen har vært feil, er det en nyttig avklaring, sier Arbeiderpartiets Eva Kristin Hansen.

Jeg har tatt det for gitt at man måtte gå tilbake i tid.

Hun er saksordfører for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomités undersøkelser i saken og ikke overrasket over at skandalen strekker seg lenger tilbake enn 2012.

– Jeg har tatt det for gitt at man måtte gå tilbake i tid, sier Hansen til NTB.

Også SVs Freddy André Øvstegård mener delrapporten gir veldig viktige avklaringer for jobben videre med opprydning og rettferdighet for ofrene.

– Utvalget er tydelig på at det har vært en rettsanvendelsesfeil som har ført til at folk har blitt uskyldig dømt. Dette vil rydde vekk usikkerhet som er skapt de siste ukene.

 Det betyr at trygdeskandalen er enda større og har rammet enda flere.

Han beskriver beskjeden om at også perioden før 2012 må undersøkes, som alvorlig.

– Det betyr at trygdeskandalen er enda større og har rammet enda flere, slik som SV har fryktet, sier han til NTB.

Kontrollkomiteens innstilling i saken, som formelt er behandlingen av tidligere statsråd Anniken Hauglies (H) redegjørelse før jul, debatteres i Stortinget torsdag. Saken omfatter bare perioden fra 2012 og fram til i dag.

Annonse
Annonse
Annonse