Annonse
MOTIVASJONSTOKT: Seilskipet Christian Radich kaster loss i september, og i løpet av ferden skal ungdom motiveres.  Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Unge på tokt for en ny start

– Essensen i «Windjammer» er livsmestring, sosial trening, samhold og bygging av nytt nettverk gjennom en intens og unik opplevelse, sier prosjektleder Siri Elvsborg ved stiftelsen Christian Radich i en pressemelding fra Nav.

«Windjammer» er et helt spesielt avklaringstiltak for unge som står i fare for havne i en utenfortilværelse, og er et av Nav Oslos tiltak for å hjelpe unge et skritt nærmere arbeidslivet. Deltakerne kommer fra Oslo og Viken. Prosjektet har blitt gjennomført flere ganger før.

Elvsborg forteller at de er har gode erfaringer fra tidligere gjennomføringer.

– Tilbakemeldingene vi får fra deltakere er at de blir møtt med respekt, som likeverdige og voksne. De blir stilt krav til, må forholde seg til rutiner og regler, får bedre søvn og matrutiner. Og ikke minst, de får nye venner og en opplevelse for livet, sier Siri Elvsborg.

Prøver ut flere felt

Deltakerne går om bord i begynnelsen av september, og blir borte i en måned.

Om bord får de unge prøve ulike arbeidsoppgaver, og målet er ny motivasjon til å for eksempel fullføre videregående skole, starte utdanning eller bli en aktiv jobbsøker.

På Christian Radich bor ungdommene tett, uten mobiltelefon, men med faste rutiner: Åtte timers arbeidsdag og en rekke nye erfaringer og mestringsopplevelser, alt under veiledning av et pedagogisk team med praktisk erfaring fra arbeid med ungdom. 

Deltakerne får utfordre seg selv – også i høye bølger, med klatring i masta og fysisk arbeid. I tillegg får de tilbud om en rekke yrkesworkshops, som akuttmedisin, maskinist, tømrer, styrmann, kokk, yoga, film/foto og båtsmann.

Annonse
Annonse
Annonse