Annonse
NY TOPPSJEF: Per Inge Bjerknes er ny generalsekretær i Norges Blindeforbund. Foto: Blindeforbundet

Ny generalsekretær i Blindeforbundet

Per Inge Bjerknes er fra Mysen i gamle Østfold, men har flyttet til Oslo for å ta fatt på jobben som generalsekretær. Fram til nyttår jobbet han som sjefingeniør i Statens vegvesen.

Karsten Aak, som har fungert som generalsekretær i Blindeforbundet, vil gå tilbake til sin stilling som assisterende generalsekretær.

Både den nye generalsekretæren og hans eldre bror er født sterkt svaksynte og ble senere blinde, så familien kom tidlig med i Blindeforbundets arbeid. Bjerknes har vært aktiv i barne- og ungdomsarbeid blant synshemmede, forteller Blindeforbundet i en pressemelding.

– Den viktige rollen Blindeforbundet har i samfunnet, og i livet til enkeltmennesker og deres familier, motiverer meg veldig. Jeg trives med å jobbe i skjæringspunktet mellom politikk og fag, og å bygge et felles lag med både tillitsvalgte og ansatte. Organisasjonen har oppnådd mye, men har ambisjoner om å oppnå mer fremover og det har jeg lyst til å bidra i, sier Bjerknes.

Han har lang politisk erfaring og var i mange år del- og heltidspolitiker for Senterpartiet i Østfold fylkeskommune. Fra 2011 til 2014 var han fylkesvaraordfører.

Fra svaksynt til blind

De siste 15 årene har Per Inge Bjerknes verken kunne lese med øynene eller fingrene. Istedenfor har han brukt syntetisk tale på datamaskinen og voice-over på iPhone når han som politiker har pløyd seg gjennom mengder med saksdokumenter, eller når han leser bøker på fritiden.  

Sommeren 2019, bestemte han seg for å lære seg synshemmedes skriftspråk; punktskrift (blindeskrift), og har allerede blitt en habil punktbruker.

Å knekke lesekoden har svært givende, forteller Bjerknes:

– Jeg er veldig glad i litteratur. Det var nesten som en ny verden åpnet seg. Det er en utrolig mestringsfølelse å kunne lese bøker selv og ikke være avhengig av en innleser, sier han.

Bjerknes vil fortsatt høre på lydbøker, men synes det er fint å kunne ha valget mellom lyd og punkt.

Annonse
Annonse
Annonse