Annonse

Aktuell profil

Aktuell profil

Leif-Ove Hansen (36) startet som generalsekretær i Unge funksjonshemmede 1. mars. Foto: Arne Kongsnes

Ny sjef i Unge funksjonshemmedeSikter mot flere likestillingsseire

Likestilling står øverst på agendaen til Leif-Ove Hansen, den nye generalsekretæren i Unge funksjonshemmede.

Aktuell profilIldsjelen

For noen kan veien ut i arbeidslivet virke umulig. Mohamed Fariss hjelper der andre har gitt opp.

Aktuell profilFrihetssøkeren

Det norske folk trenger et avbrekk fra arbeidslinja, mener forfatter Simen ­Tveitereid. Han tror en midlertidig stopp i lønnsvekst og kjøpekraft kan tvinge ­politikerne til å prioritere annerledes.

Likestillingsforkjemperen

Diskrimineringen funksjonshemmede møter i hverdagen gjør Sunniva Ørstavik kvalm. Hun lover sterke virkemidler når hun nå står foran sin største likestillingskamp. – Folk vil skamme seg.

Pøbel-ideologen

Eddi Eidsvåg har vært sjefspøbel i 20 år. Nå er han ute av Pøbelprosjektet og har startet et nytt selskap som kan bli en direkte konkurrent til hans tidligere virksomhet.

Aktuell profilDiagnosemotstanderen

Som 18 år gammel utvekslingsstudent sultestreiket hun i USA mot Vietnamkrigen. 50 år senere finner kommunelegen i Seljord fremdeles ting hun er villig til å slåss imot. Blant annet diagnosesamfunnet.

Aktuell profilProvokatøren

Elin Ørjasæter maler fanden på veggen i ny bok: Vi går mot et løsarbeidersamfunn.

Aktuell profilKuttmakeren

Når Olaf Thommessen ser et forbedringspotensial, blir han nærmest ustoppelig. Nå ser han potensialet i å kutte i din sykelønn.

Aktuell profilJobbfikseren

Gründeren Aiman Shaqura kom til Norge som flyktning da han var ni. I dag kobler han flyktninger med næringslivet, og rett som det er ender det med full pott.

Visjonsselgeren

Erlend Wiborg lever og ånder for politikken, men holder individets rett til å bestemme over eget liv aller høyest. Som leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget vil han gjøre norsk arbeidsliv mindre A4.

Diamantjegeren

Christine Kohts mantra er at det finnes en diamant i oss alle. På Velferdkonferansen skal hun inspirere til refleksjon over følgende spørsmål: Er det for jævlig å være ung i dagen samfunn?

Aktuell profilForandringspådriveren

Skal man skape forandring, må man gå til dem som forstår hva det handler om, mener Marit Sanner. Derfor samarbeider hun med ungdom, så de kan dele sine råd og erfaringer med makta.

Skambekjemperen

På Velferdkonferansen skal Adrian Lorentsson snakke om hvordan vi kan få unge med psykiske lidelser ut i jobb og utdanningsløp. For øvrig vil han redde verden - ett menneske av gangen.

Aktuell profilVelferdsveteranen

Lang arbeidstid er dagens største helseproblem, mener Ebba Wergeland. Og at meningen med livet utelukkende skal knyttes til jobb, synes hun er noe tøys. 

Aktuell profilProblemløseren

Som ung hang Jonas Bals i Blitz-miljøet, droppet ut av videregående og hatet autoriteter. I dag er han rådgiver for Jonas Gahr Støre og forsøker å mane fram en real dugnad i arbeidslivet.

Sannhetssamleren

Leo Ajkic var syv år da han måtte flykte for livet, men bosnieren kjenner seg ikke igjen i dagens medieomtale av flyktninger. I «Flukt» følger han individene bak nyhetsoppslagene på jakt etter svar.

Medvandreren

Det er lenge siden Safia Abdi Haase fra Somalia kalte seg for innvandrer. Hun liker å si at hun er ferdig vandret. Det beviste hun da hun kom seg på toppen av Besseggen.

Aktuell profilEks-ministeren

Mens elever i dag skulker skolen for å få et glimt av Justin Bieber, skulket unge Robert Eriksson for å få møte Carl I. Hagen. Nå har han skrevet bok om utroskapsrykter, karaoke, politiske maktkamper og framtidens velferdssamfunn.

Aktuell profilStifinneren

Kenneth Stien har ingenting imot hardt og tidkrevende arbeid, så lenge målet er tydelig. Det være seg å få folk i jobb, eller i taktfast turmarsj på Hardangervidda.

Aktuell profilAntihelten

Jan Grue skjønte tidlig at han måtte bruke huet for å nå målene sine. Likevel skylder han mer på hell enn heltemot når han forklarer hvorfor livet hans har blitt en suksesshistorie. 

Aktuell profilEldrestrategen

Astrid Nøklebye Heiberg vil omgjøre eldrebølgen – den grå tsunamien – til positiv bølgekraft. – Vi må gjøre noe for at de som vil, kan og har kompetanse står lengre i arbeid, sier hun.

Aktuell profilFunkis-politikeren

Synne Lerhol leder Unge Funksjonshemmede fra en rullestol og er arbeidsleder for et eget team som hjelper henne til å leve et selvstendig liv. Det er nettopp hva hun ønsker at flere unge med funksjonsnedsettelser skal få oppleve.

Flyktninghjelperen

Trygve G. Nordby har fått et helt møterom til kontor i toppen av Oslo rådhus. Her samler han de som arbeider for at 1000 nye flyktninger i hovedstaden skal få bolig, jobb og hjelp.

Flyktningemoder’n

Narges Pourzia klemmer og krangler med flyktningene hun skal inkludere i kommunen. «Tøff kjærlighet» gjør Rælingen til den flinkeste i klassen med å få flyktninger i jobb.

Drømmefangeren

Da kua hennes datt i brønnen da hun var barn, prøvde hun å redde den. Å hjelpe de som faller utenfor, har vært retningen på livet til Ingeborg Omdal Lykseth siden da.

Relasjonshøvdingen

Marco Elsafadi er kjent som en glimrende foredragsholder, rollemodell og inspirator. I november kan du møte ham på Velferdkonferansen «Jobb for alle – visjon, virkelighet eller umulighet».

Inkluderingsdirektøren

Hun kutter svingene lydløst i sin firehjuls doning inne i bygg K på Telenors hovedkontor. Et bulkete bilskilt fra New York henger bakpå. Registreringsnummeret er Ingrid.

Pluralisten

Som barn var Ervin Kohn aktiv svømmer, skøyteløper og bryter. Nå går de sportslige interessene mer i retning av bridge, golf og meningsbryting.

Tapernes nye stemme

Som 13-åring sang Tor Bernhard Slaathaug tenorstemmen i domkirkens guttekor i Tønsberg. Nå skal 35-åringen bruke stemmen til å tale tapernes sak.

Navs forsvarskjempe

Tjenestedirektør i Nav, Bjørn Gudbjørgsrud, elsker musikk. Men han må tåle sure toner i media når Nav opptrer umusikalsk.  Da trer han inn som forsvarer og pedagog. Godt han er arvelig belastet.

Martes agenda

Marte Gerhardsen leder en rykende fersk sentrum-venstre tenketank. Som både hard core økonom og årelang miljøverner har Marte Gerhardsen en sjelden miks av blått og grønt, mens hun egentlig er rød. Hva slags Agenda blir det av slikt?

Rocka arbeidsgiver

Bjarne Brøndbo. Rockemusikeren som ikke hører på musikk. Bilopphøgger’n som ikke er opptatt av biler. Arbeidsgiveren som ikke er opptatt av hull i CV’en.

Fru Sæther

Etter 35 år som hyperaktiv bondekjerring, satt Lise Sæther og stirret i veggen et halvt år på psykiatrisk sykehus. Så ble hun profesjonell forteller. – En må ta tak i eget liv. Er du en sau, kommer ulven.

Muslimsk feminist

Hun blir kalt både landssviker og vantro. Linda Alzaghari (30) er daglig leder av tenketanken Minotenk og heilnorsk muslim. Slik blir det bråk av.

Jessheims Ap-ostel

Hva er det folk vil vite om arbeidsminister Anniken Huitfeldt når de googler henne? Jo, om hun har talefeil! Statsråden ler der hun sitter med lesebrettet sitt foran seg, engasjert til stede – i en hel halvtime.

Heltidsdama

Lurer du på hvem som gikk siste etappe da Italia slo Norge i stafett under Lillehammer-OL? Hvor stor andel av norske kvinner som arbeider deltid? Eller hvor mange årsverk helsesektoren trenger om 20 år? Spekter-direktør Anne-Kari Bratten kan gi deg svarene.

Utskjelt optimist

Innvandringsforsker Lars Østby (67) har blitt æreskjelt, sjikanert og stemplet som landsforræder og Judas. Det hjelper visst ikke at mannen snakker vennlig Alf Prøysen-dialekt med et snev av Vidar Theisen. Kanskje tvert imot.

Tapernes kriger

Bare tre års skolegang og en ødelagt barndom har ikke stoppet Ola Ødegaard fra å sette spor. Taperforeningen er hans livsverk. Selv er han blitt en vinner.

Menneskeskildreren

Elling-regissør Petter Næss er mer opptatt av å vise likheter enn forskjeller mellom mennesker. Derfor blir forestillingen =Oslo ikke om de narkomane, men om oss mennesker. Deg. Og meg.

Pappaen til Børge

I sønnen Børges øyne er Dissimilis-generalen Kai Zahl (79) Kongen. I egne øyne er han ingenting.

Hører ikke ordentlig til

Hun orket rett og slett ikke mer. Hun var møkka lei av å måtte ordne med tolk hele tiden. Nå har hun hoppet av de hørendes verden – i alle fall for en stund.

Fra snushane til vaktbikkje

Norges første likestillings- og diskrimineringsombud, Beate Gangås, har en fortid som politi. Det mener hun kan være en fordel.

Frelserinnen

Hun holder til i Frelsens Hus midt i Oslo sentrum. Så er hun da også opptatt av å frelse eldre – fra arbeidsløshet. Men når jobben er gjort, er det skogen som lokker på Elisabeth Nilsen.

En tater synger ut

Elias Akselsen er tateren som synger med en lengsel og smerte mer inderlig enn de fleste. Likevel er han sterk motstander av å romantisere livet på landeveien.

Vallys vei

Da Norges fattigste fattigdomsforsker, Vally Vegge, skrev rapport om fornedrelsen i å være langtidsledig, sendte hun den til Kongen. Og fikk audiens. Men Kongen var den eneste som brydde seg.

En ordentlig byråkrat

Byråkrater har en miskjent kompetanse, mener Tone Mørk. Hun vet det som er verdt å vite om det å være byråkrat. Hun har gått alle gradene i trygdeetaten, fra lokalkontor til dagens posisjon som leder for den nye Arbeids- og rehabiliteringsdivisjonen i RTV.

Uredd dame mellom to kulturer

Utskjelt på det groveste. Uthengt som rasist. Fordi hun sa ting om innvandringspolitikken som det ikke var stuerent å si. Nå har Unni Wikan fått Fritt Ords Pris og blitt kåret til en av Norges 10 viktigste intellektuelle. Så nå spiser hun sjokolade og smiler bredt!

Han der oppi skylaget

”Jeg lurer på hva de oppi skylaget tenker?” sier de ansatte i Sosial- og helsedirektoratet. Sjefen sjøl, direktør Bjørn-Inge Larsen, sier han trives godt der oppe – i 17. etasje. Så er han da også kåret til Helse-Norges mektigste person. Men for at han ikke skal tro at han er no´, går heisen bare til 16. etasje.

Fattigmanns røst

– Hva i all verden skal de fattige med en fattigdomsmelding, når det blir tatt fra dem milliarder i kutt? Stortingspolitiker KARIN ANDERSEN (SV) kan dette med klar tale. Og hun vet hva det vil si å måtte snu på skillingen.

Hun med diamant i tanna

Kirsti Dahle arvet noen penger. Da tenkte hun: Nå gjør jeg det. Jeg setter inn en diamant i tanna. Og det gjorde hun. Håpet var at det skulle få folk til å si: ”Det er hun med diamant i tanna.” I stedet for som alltid: ”Det er hun som sitter i rullestol.”

Mor Godhjerta Biskeberta

I Nord-Norge blir strie jenter med bein i nesen kalt biskeberter. Tove Smaadahl, leder for Krisesentersekretariatet, er ofte bisk, men gjerne også bertete. Nå utfordrer hun arbeidslivet til å bry seg med privatlivets ufred, til å snakke åpent om vold i hjemmet.

Monoman(n) på fotball og trygd

Hele sitt lange yrkesliv har Per Knudsen arbeidet med trygd og atter trygd – i alle mulige varianter. Kanskje ikke rart da at han også er monoman på andre områder: mannen har utemmet fotballdilla – særlig i forhold til Skeid.

En grådig arbeidstaker

Bjørg Aase Sørensen snakker varmt og ofte om hvor viktig et godt og inkluderende arbeidsmiljø er for helsa. Hun vet det meste som er verdt å vite om det grådige arbeidslivet. Likevel er hun selv en grådig arbeidstaker.

Annonse
Annonse
Annonse