Annonse

Mangfold i varehandelenInkluderende rekruttering er god butikk

Varehandelen stikker seg ut som inkluderingsvinner, men får også skarp kritikk for å utnytte billig arbeidskraft. På Rema 1000 i Torggata i Oslo er imidlertid varig satsing på mangfold blitt en verdsatt suksessfaktor.

Fafo-forsker om tiltaksløp i varehandelen– Utfordrende at det ikke finnes konkrete tall

Inkluderingsviljen i Rema 1000 skaper gode muligheter for mangfold og karrierebygging, viser en ny Fafo-rapport. Likevel gir ikke rapporten svar på hvor mange tiltaksdeltakere som får fast jobb i butikkjeden.

Ingen plan for blågrønn jobbdugnad i staten

Det meste er foreløpig uklart om hvordan regjeringen skal nå målet om at 5 prosent av nyansatte i staten skal ha nedsatt funksjonsevne eller «hull i CV-en».

– Omskolering blir vel så viktig som å bli bedre

«Læring hele livet» kommer ikke til å redde jobbene våre, advarer lederen av et utvalg som skal finne ut hvordan videreutdanning kan bidra til å unngå arbeidsledighet i fremtiden.

Pårørendeundersøkelsen 2017Hver femte pårørende må gå ned i jobb

Utbetalt omsorgsarbeid går utover jobb og helse. Mange pårørende må gå ned i stillingsprosent og enda flere benytter egenmelding for å klare omsorgsoppgavene i tillegg til egen jobb.

Pålegg fra StortingetStrengere regler for innleie av arbeidskraft

Stortingsflertallet vedtok torsdag Arbeiderpartiets forslag som pålegger regjeringen å stramme kraftig inn på reglene for innleie av arbeidskraft.

Ny forskning med oppsiktsvekkende resultaterPrivat helse­forsikring får ned syke­fraværet

– Privat helseforsikring er lønnsomt i nesten alle ­bransjer, sier professor i helseøkonomi Terje P. Hagen.

Studie Skyldfølelse får folk til å gå på jobb

Amerikanske forskere stiller spørsmål ved «sannheten» om at folk som trives på jobb har mindre fravær enn de misfornøyde.

Flere velger yrkesfag

Samtidig synker studieforberedende fag i popularitet.

Innvandrere og arbeidHøyest sysselsetting i Akershus

Men nesten alle landets fylker hadde økning i sysselsettingen blant innvandrere i siste kvartal av 2017, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Hauglie varsler lovendring om deltid

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) varsler lovendringer som vil prioritere utvidet stilling til deltidsansatte framfor nyansettelser.

LO om Sanners ekspertutvalg– Minner om panikk

LO-sekretær Trude Tinnlund savner representanter fra arbeidstakerorganisasjonene når regjeringen skal undersøke hvilke bransjer i Norge som har behov for etter- og videreutdanning.

Arbeidsmarkedet i Norge er svært kjønnsdelt

– Andelen kvinner som jobber deltid er fortsatt stor, sammenliknet med menn. I tillegg jobber kvinner og menn i stor grad innenfor ulike sektorer og næringer, noe som bidrar til ulik lønn blant kvinner og menn, sier likestillingskoordinator i Statistisk sentralbyrå.

RegjeringenSetter ned utvalg for å finne kunnskapshull i norsk arbeidsliv

Ekspertutvalg skal undersøke hvilke bransjer i Norge som har behov for etter- og videreutdanning.

Flertall for å begrense bemanningsbransjen

Det er flertall på Stortinget for å be regjeringen «vurdere» en rekke innstramminger i arbeidsmiljøloven – som må gjennomføres før sommeren.

Regjeringen ser på tiltak for færre innleide arbeidere

Forskning

Slik lykkes arbeidsgivere med å få unge med psykiske helseproblemer i jobb

Fikk lov å si opp ansatte med svært høyt sykefravær

Fire saker vant frem i lagmannsretten i 2017.

Rekordhøy overgang fra tiltak til jobb

Aldri før har så mange jobbsøkere gått fra tiltak til ordinært arbeid som i 2017, ifølge bransjeorganisasjonen Arbeid & Inkludering. I NHO-bedrifter økte antall ansettelser med mer enn 40 prosent.

Innvandrere tvinges til å bli næringsdrivende

Det blir stadig flere gründere blant innvandrere, fortalte Statistisk sentralbyrå i høst. Men det er tvang snarere enn entreprenørskap som får innvandrere til å starte egen virksomhet, mener Jonas Bals i LO.

Gode ledere kan være en nøkkel til lavere sykefravær, mener Fafo-forsker

Svensk sjefspsykiater– Ansett psykisk syke for å tenke «utenfor boksen»

Forskning

Langt fleire kan jobbe til dei blir 70

Det vil ikkje gå ut over frivillig arbeid eller familieomsorg dersom fleire jobber fram til dei blir 70, meiner NOVA-forskarar. Dei trur likevel det er tvilsamt om frivillige eldre kan løyse personalkrisa i eldreomsorga.

Likestillingsombudet– Kommunene makter ikke å anvende BPA-ordningen i tråd med lovgivningen

Hanne Inger Bjurstrøm sier rapporten «Mitt liv – mitt ansvar» er «bekymringsfull lesing».

Erstatter personlige assistenter med hjemmehjelp– De springer ut døra så fort de har vært innom

Hannah Lunden (18) må være hjemme klokken 22.00 hver eneste kveld. Dersom hun ikke får flere timer med BPA slik legene har anbefalt, vil dette bli hennes hverdag resten av livet.

Fontenehusene: Gjenoppliver arbeidets betydning

– For å stå i jobb over tid vil noen mennesker med psykiske utfordringer trenge lang oppfølging, sier daglig leder Svein Jacobsen i Fontenehus Norge. Ni av ti medlemmer opplever en forbedret helsesituasjon ved bruk av fontenehusenes tilbud.

Fontenehusene: Arbeidsfellesskap for mennesker med psykiske helseplager

– Det er utrolig viktig å ha et tilbud som ikke setter så mye krav til hva du må gjøre, men heller støtter deg til å finne ut hva du vil gjøre, sier Lars-Petter Grønningen. På Fontenehuset Oslo Øst har han fått styrket selvtillit og hjelp til å komme i arbeid.

Skole for arbeidslivet

Kiwi-kjeden satser sterkt på intern opplæring og utvikling av ansatte. – I Kiwi er folka det viktigste, sier butikksjef Siyamak Nemati, som kommer til Velferdkonferansen for å fortelle om Kiwi-skolen.

Hos Kiwi er karakter viktigere enn karakterer

Khaled Samimi valgte bort videregående for å jobbe hos Kiwi. Etter målrettet innsats og hardt arbeid steg han i gradene og ble butikksjef. Varehandelen er en viktig arena for arbeidsinkludering, viser rapport.

IA-avtale uten resultaterFunksjonshemmede etterlyser sterkere virkemidler

Avtalen om inkluderende arbeidsliv har ikke fått flere funksjonshemmede i jobb, viser statusrapport om IA-arbeidet. Sterkere virkemidler må til for å nå målet i IA-avtalen, mener styreleder Camilla Lyngen i Unge funksjonshemmede.

Nytt samarbeidsprosjekt i bydel Alna i OsloFlyktninger lærer norsk på Ikea

Opplæring, sysselsetting og integrering – det er målet når 14 flyktninger og nyankomne innvandrere utplasseres på Ikea Furuset for å lære språk og arbeidslivsregler. 

Unik gründersatsning får flere døve i jobb

– Halvparten av alle døve står utenfor arbeidslivet. Det er alvorlig og helt meningsløst, sier Finn Arild Thordarson og Thomas Blix. Sammen driver de to firmaer, hvor de ansatte hovedsakelig er hørselshemmede.

McDonald’s «Årets omdømmeklatrer 2017»

I den årlige omdømmeundersøkelsen Rek-Trak går McDonald’s nesten 9 poeng frem sammenlignet med fjorårets undersøkelse, skriver Dagligvarehandelen.no.

Medlem av Brochmann II-utvalget– Norsk utdanning åpner dører

Flere flyktninger må inn i arbeidslivet, fastslår Brochmann II-utvalget. – Vi må bygge videre på kompetansen flyktningene har med seg, sier utvalgsmedlem Sylo Taraku, som selv kom til Norge som asylsøker i 1991. – Ikke glem arbeidsinnvandrerne, advarer Caritas Norge.

Norske studenter gir unge flyktninger jobbIskremens brennhete brorskap

Sandwich Brothers er beviset på at vellykket integrering verken trenger å ta lang tid, eller være traust og kjedelig. Alt man trenger er en sykkel og Oslos beste is.

Inspirert av Ringer i VannetUngarske bedriftsledere skal kurses i inkludering

Med inspirasjon fra Norge skal ungarske bedrifter bli bedre til å inkludere folk som står utenfor arbeidslivet. – Det er viktig å bygge opp tillit hos arbeidsgiverne, sier Andrea Toarniczky fra Corvinus-universitetet i Budapest.

Gir flyktningene et bedre utgangspunkt

– Å aktivisere beboerne fra dag én øker arbeidskompetansen deres og skaper sosiale nettverk. Slik blir de bedre rustet for det norske arbeidslivet, forteller mottaksleder Iris Hadziosmanovic på Torshov transittmottak.

Skaper nytt nettverk for et mer inkluderende arbeidsliv

Samarbeidspartnerne til Velferds nettportal for et mer inkluderende arbeidsliv, Jobbforalle.no, har opprettet et felles nettverk som skal jobbe for at terskelen inn i arbeidslivet høvles ned.

Jobbforalle.no– Vi kan alle havne i grøfta på en eller annen måte

Hos Clas Ohlson er verken hudfarge, navn, diagnose eller en litt rufsete fortid til hinder for å bli ansatt. Det viktigste er holdningen, at man har god arbeidsmoral og sosiale ferdigheter, mener butikksjef Fernando Heredia.

– Jeg hadde mistet alt håp

Said fikk tilbake selvtillit og troen på omverdenen ved hjelp av Frog-metoden. Nå har 20-åringen erstattet en problemfylt hverdag med målrettet innsats for å få lærlingplass som tømrer.

Leier ut ledervikarerStor etterspørsel etter erfarne seniorer

Høy alder er ingen hemsko for en leder. Snarere tvert om. Det mener Sverre Holen, som i 15 år har leid ut erfarne og godt voksne ledere under mottoet: Skal du ha ting gjort effektivt – gå til dem som har gjort det før.

Internasjonale DrammenNæringslivsledere vil ha flere innvandrere i jobb

17 år gammel kom Mehdi Karimi til Norge som flyktning fra Afghanistan. Under flukten holdt han på å drukne. I Norge meldte han seg på svømmekurs, og i dag er han vikar som livredder på Drammensbadet. Nå håper han på fast jobb gjennom Internasjonale Drammen.

Jobbforalle-bloggenSpråkbevissthet - når mangfold er den nye normalen

Skal sårbare grupper bli en styrke i det norske samfunnet, må vi akseptere og benytte oss av mangfoldet, skriver Loveleen Rihel Brenna i Seema AS.

Nytenkning i LevangerFår flyktningkvinner inn i arbeidslivet

I Levanger kombinerer de introduksjonsprogrammet for flyktninger, norskopplæring og fagopplæring. Slik finner flyktninger med liten eller ingen utdanning fra hjemlandet sin plass i det lokale arbeidslivet.

Mentorprogram til gjensidig nytte

Mentorprogrammet VS Humentor skal styrke mangfoldet i norske bedrifter gjennom å matche unge kvinner med flerkulturell bakgrunn med erfarne mentorer i næringslivet. Det har ført til inspirerende møter mellom Seyran Khalili og Morten Vabe. – Vi har begge lært mye, fastslår de.

jobbforalle-bloggenNAV må bli en operasjonssentral

Bedrifter vil helt sikkert være dyktige til å få flyktninger i jobb. Men de må møte et NAV som kan være «ei dør inn» for inkluderingsvillige arbeidsgivere, skriver Lise Blyverket i hovedorganisasjonen Virke i jobbforalle-bloggen.

jobbforalle-bloggenÅ ville gjøre noe med livet sitt

Gutten er rusfri og vil tilbake til arbeidslivet. Han er utdannet rørlegger. Er det noen som tør satse på en slik kar? En som drømmer om å få seg jobb og et nytt liv?

Traineeprogram for funksjonshemmede– En døråpner inn i arbeidslivet

Øyvind Arum var med i det første traineeprogrammet for funksjonshemmede i staten for åtte år siden. – For meg ble det en døråpner, sier han. I høst startet et nytt program med 18 traineer i ulike statlige virksomheter.

jobbforalle-bloggenArbeid til alle er jobb nummer én

Stormberg har etablert en målsetting om at vi skal ha én flyktning i jobb i hver butikk i hele landet, skriver skriver Steinar J. Olsen i Stormberg i jobbforalle-bloggen.

Handikap snudd til fortrinn

I bedriften Unicus har alle it-konsulentene Aspergers syndrom. – De har spesielle forutsetninger for å gjøre en god jobb hos oss, sier daglig leder Lars Johansson-Kjellerød. Møt Unicus på Velferdkonferansen 2015.

jobbforalle-bloggenJobbfellen

Vi har fortsatt lang vei å gå før norske ledere har forstått hvorfor mangfold er viktig, hvordan de skal rekruttere mangfoldig og ikke minst hvordan bruke det, skriver Loveleen Rihel Brenna i jobbforalle-bloggen.

jobbforalle.no overtar jobbportalen jobbressurs.no

Unge funksjonshemmede og magasinet Velferd har inngått en avtale om å slå sammen jobbportalene jobbressurs.no og jobbforalle.no. – Målet er å styrke innsatsen for et inkluderende arbeidsliv, sier Velferds redaktør Tore Kristensen.

A-en i Nav

Tilbakemeldingen er entydig fra arbeidsgivere som inkluderer: Det kan aldri bli for mye oppfølging og veiledning fra NAV, skriver Inger Lise Blyverket i Hovedorganisasjonen Virke i jobbforalle-bloggen.

Kristine fikk jobb gjennom Facebook

Kristine Ronæss Årdal hadde søkt på 80 jobber uten å få napp. Da bestemte hun seg for å ta i bruk Facebook-profilen sin i jakten på jobb. Responsen var overveldende.

jobbforalle-bloggenTre ganger om dagen

Om Tobben vil jeg si at han umulig kan ha hatt en granat i hue. Men han påsto det selv. At hodet når som helst kunne eksplodere. Derfor drakk Tobben øl i såpass store mengder at han måtte finne på noe lurt.

Skeptiske arbeidsgivereKvier seg for å ansette funksjonshemmede

Skepsisen til å ansette personer med nedsatt funksjonsevne er utbredt blant norske arbeidsgivere. Bare et lite mindretall har stor inkluderingsevne, viser en ny undersøkelse som omtales i siste nummer av magasinet Velferd.

Jobbintervjuet hindrer mangfold

Norske sjefer sier de ønsker mangfold blant de ansatte, men ansetter helst folk som ligner dem selv. Ideen om mangfold går fløyten under jobbintervjuet, viser undersøkelse.

jobbforalle-bloggenInkludering lønner seg – for alle

Arbeidsgivers holdninger er det klart viktigste for inkludering i arbeidslivet, skriver daglig leder Steinar J. Olsen i Stormberg i dette blogginnlegget.

jobbforalle-bloggenKategorisering og gradbøying av menneskeverdet

Skal vi utnytte ressursene i samfunnet på best mulig måte, må vi utfordre kunnskapen og holdningene til ledere, HR personell, og andre som rekrutterer til arbeidsmarkedet, skriver Loveleen Rihel Brenna i dette blogginnlegget.

jobbforalle-bloggenMidlertidighet til besvær

«Jeg er enig i at når arbeidsgivers risiko senkes, vil det gjøre henne mer tilbøyelig til å satse på mennesker som ellers ikke hadde nådd opp i søkerbunken», skriver Inger Lise Blyverket i Hovedorganisasjonen Virke i jobbforalle-bloggen.

Annonse
Annonse
Annonse