Hopp til hovedinnhold
Kjøp abonnement
Velferd section links
Velferd
Helse
Arbeidsliv
Meninger
Velferdkonferansen
Velferd Info links
Om oss
Kontakt oss
Tips oss
Annonsørinnhold
Mediaconnect links
Logg inn
Min side
Velferd subscriber links
Nyhetsbrev
Logg inn
X
Annonse
Annonse
Søk:
EN DEL AV
Annonse
Arbeidsliv
LO og NHO enige om nye permitteringsregler
LO og NHO har fjernet én hindring på veien til gjenåpning ved å gjøre det mindre risikabelt for bedriftene å hente permitterte arbeidstakere tilbake.
Utenlandske arbeidstakere får kompensasjonsordning
Utenlandske arbeidstakere fra EØS-området skal få kompensasjon for tiden de er hindret i å komme på jobb mens grensene til Norge er stengt.
Akademikerne
Sykehusansatte må få reallønnsvekt i år
– Vi har en klar forventning om reallønnsvekst for våre medlemmer i år, sier Akademikerne. De krever blant annet reallønnsvekst for sykehusansatte.
Permitterte og arbeidsledige får hjelp til å ta fagbrev
88 kurs rundt om i landet får til sammen 23 millioner kroner for å hjelpe voksne med å ta fagbrev.
Ny giv for inkluderingsdugnaden
– Å fortelle en 25 åring med hull i CV-en at deg har vi ikke bruk for, synes jeg er ganske stygt av et samfunn, sa statsminister Erna Solberg da regjeringen inviterte til digitalt talkshow for arbeidsinkludering.
Arbeidsgivere velger bort jobbsøkere i rullestol
Arbeidsgivere vil ikke ha jobbsøkere som sitter i rullestol, viser ny studie. Ikke nevn rullestolen hvis du søker jobb, advarer rådgiver i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon.
Danmark
Raskere i jobb med offentlig lønnstilskudd
Dagpengemottakere og sosialhjelpsmottakere blir raskere sysselsatt gjennom å delta i offentlige lønnstilskuddsjobber, viser dansk studie.
Innvandrere tjener mindre enn majoritetsnordmenn – men ikke i alle yrker
Innvandrere har gjennomgående lavere inntekt enn andre med samme utdanningsnivå. Men i noen yrker tjener innvandrere mer enn kolleger fra majoritetsbefolkningen.
55 prosent av kommuneansatte jobber heltid
Målet om varige løsninger for heltidskultur går sakte, men sikkert i riktig retning, viser tilstandsrapporten til KS «Status Kommune – der folk bor».
Hardt fysisk arbeid er helseskadelig, mens fysisk aktivitet på fritiden er sunt
Fysisk krevende arbeid øker faren for tidlig død, mens fysisk aktivitet på fritiden øker sjansen for et langt liv, viser dansk studie.
Derfor bok
Journalist Mette Bugge
– Både seniorer selv og ledere kan være med å knuse mytene som finnes i synet på seniorer
Mette Bugge vil endre synet og sprenge noen myter om seniorer i arbeidslivet med sin nye bok «Senior. Veien til et langt og lykkelig arbeidsliv».
Forskere
Flere heltidsansatte gir bedre smittevern på sykehjem
Skal man lykkes med å begrense koronasmitte på sykehjem, må det ansettes flere i heltidsstillinger. Det er konklusjonen fra en gruppe forskere.
Fredag holder norsk arbeidsliv pusten
Fredag startet meklingen i lønnsoppgjøret for frontfaget. Mer enn 30.000 kan bli tatt ut i streik dersom ikke partene blir enige innen natt til søndag.
– Det handler om skreddersøm
Ledere kan ha stor betydning for eldres motivasjon for å bli i jobben. Men hvilke ønsker og behov seniorene har er svært individuelt, sier professor Trude Furunes.
Mange myter om eldre i arbeidslivet
Alder sier lite om hva du kan prestere på jobb. Likevel opplever eldre å bli forskjellsbehandlet, ikke minst ved rekruttering, sier leder Kari Østerud ved Senter for seniorpolitikk.
Et godt arbeidsmiljø og gode kolleger får folk til å jobbe lenger
Trivsel på jobb har mye å si for når folk velger å pensjonere seg. Enkle tilpasninger av arbeidssituasjonen kan også ha stor effekt, ifølge Fafo-forsker Tove Midtsundstad.
Slik vil regjeringen gi feriepenger på dagpenger
Tillegget skal gis til personer som har mottatt dagpenger i minst 8 uker fra april til utgangen av 2020.
Sp-politiker vil diskutere premiering av dem som får flere enn to barn
Åslaug Sem-Jacobsen, familiepolitisk talsperson i Senterpartiet, vil diskutere om familier som får flere enn to barn skal belønnes økonomisk.
– Jeg har tenkt å holde på til jeg blir kasta ut
Eldre har selv et ansvar for å holde seg relevante på jobben. Men ledere må også huske å verdsette den erfaringen de har, mener journalist Mette Bugge, som selv ikke har noen planer om å gi seg.
Sykepleiere fra Møre og Romsdal skal bidra i Oslo
Helse Møre og Romsdal (HMR) sender helsepersonell, i hovedsak intensivsykepleiere, for å hjelpe sykehus i Oslo-regionen, skriver Sunnmørsposten.
Nav ansatte rundt 600 for å håndtere søknader da koronakrisen satte inn
Da koronakrisen slo inn, måtte Nav omdisponere rundt 600 personer internt og ansette omtrent like mange nye for å håndtere alle søknadene.
Høyeste antallet arbeidssøkere siden september
Ved utgangen av mars er det registrert 211.700 arbeidssøkere hos Nav. Det er det høyeste antallet siden september i fjor.
Arbeidsinnvandrere under pandemien
– Har gått månedsvis uten lønn
Mange arbeidsinnvandrere har opplevd å miste rettigheter, blitt utsatt for uforsiktige arbeidsgivere og stigmatisert under pandemien.
Disse yrkene har høyest forventet levealder
Hva du jobber med og hvordan du jobber har innvirkning på helsen din, viser forskning fra OsloMet.
Mer enn hver tredje jobb borte i overnatting og servering
80.000 jobber ble bort mellom februar i fjor og i år. Nesten halvparten av nedgangen skjedde i overnatting og servering.
Advarer mot å sette Nav-tiltak ut på anbud
Regjeringen vurderer å sette Nav-tiltaket arbeidsforberedende trening (AFT) ut på anbud. Det vil gi et dårligere tilbud til dem som står langt fra arbeidslivet, frykter tiltaksbedrifter.
Færre har hjemmekontor
Fire av ti jobber fremdeles hjemmefra
Hver tredje nordmann har fått smerter i nakke, rygg eller lignende plager på grunn av mer hjemmekontor og stillesittende tilværelse.
Ny runde i Stortinget om permitteringsregler
Senterpartiet vil fremme forslag i Stortinget om å endre permitteringsreglene for bedrifter ved å kutte i arbeidsgiverperioden.
Jom Phan tar over som toppsjef i JobLearn
Et av Norges største selskaper på arbeidsinkluderingsfeltet, JobLearn, har ansatt Jom Phan som ny administrerende direktør.
Nedgang i sysselsettingen blant seniorer i fjor
21 prosent av arbeidstakere over 60 år sluttet i jobb i løpet av pandemiåret 2020. I overnattings- og serveringsvirksomhet sluttet 36 prosent av seniorene i løpet av året.
Lærere har hatt reallønnsnedgang tre ganger siste seks år
Tre ganger siden 2015 har lærerne opplevd at prisveksten har vært høyere enn lønnsveksten deres. Det er mer enn for andre yrkesgrupper.
Tre personer siktet for grovt bedrageri av Nav – fikk 500.000 i koronastøtte
Ei kvinne og to menn, alle i 30-årene, er siktet for grovt bedrageri eller medvirkning til grovt bedrageri av Nav i forbindelse med koronastøtteordninger.
Nesten hver sjuende arbeidstaker har vært permittert under koronapandemien
Totalt har 372.400 arbeidstakere i Norge vært permittert siden 12. mars 2020, viser tall fra Nav.
Ni bransjer får ny minstelønn tidligst i mai
Minstelønnen i ni bransjer blir vedtatt senere enn planlagt som følge av sene lønnsoppgjør og bortgangen til LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Danmark
Fire av ti seniorer vil slutte å jobbe så fort de kan
Et stort flertall av danske seniorer vil forlate arbeidslivet så snart de har mulighet til det, viser en ny undersøkelse.
Over 1.100 yrkesskademeldinger etter koronasmitte
Nav har mottatt yrkesskademeldinger fra over 1.100 personer som har slitt med koronasmitte, melder NRK.
Nedgang i andelen sysselsatte innvandrere
Rundt 435.000 innvandrere var sysselsatt i fjerde kvartal 2020, viser nye tall fra SSB. Disse utgjorde 65,4 prosent av alle bosatte innvandrere mellom 20–66 år.
Litt færre helt ledige, men flere permitterte
Nav har nå registrert 205.800 helt ledige, delvis ledige, og arbeidssøkere på tiltak. Det har blitt litt færre helt ledige, men flere permitterte siste uke.
Seks av ti kommer i jobb etter Nav-tiltak
Seks av ti deltakere på arbeidsmarkedstiltak i Nav-regi var i jobb etter fem år. Men noen sliter mer enn andre med å få fotfeste i arbeidslivet, viser ny analyse.
Bare én av ti fedre tok ut mer enn kvoten
Kun 11 prosent av fedrene som tok imot foreldrepenger i fjor, tok ut mer enn sin kvote og brukte av felleskvoten, viser tall fra Nav.
Nav venter høy ledighet også neste år
Arbeidsledigheten ved utgangen av 2022 vil være langt høyere enn før koronakrisen, ifølge prognoser fra Nav.
Ett år med korona
Over en halv million nordmenn har mottatt ledighetstrygd
Ledigheten i Norge har vært tre ganger høyere etter koronautbruddet enn den var under finanskrisen, viser ny analyse fra Nav.
Ny kompensasjonsordning for utenlandske arbeidstakere – Frp reagerer
Utenlandske arbeidstakere som ikke kommer seg på jobb i Norge på grunn av koronarestriksjonene, vil få kompensasjon for perioden fra 29. januar.
Færre arbeidsledige kvinner enn menn under koronapandemien
Ledigheten har de siste årene vært lavere for kvinner enn menn. Med koronakrisen ble ulikheten større og nå er det 20.000 flere arbeidsledige menn enn kvinner.
Høyre vil gi fast ansatte rett til seks måneders gründer-perm
I sitt andreutkast til nytt partiprogram foreslår Høyre å innføre gründerpermisjon. Målet er å gjøre det enklere for gründere å starte egen bedrift.
Professor vil dele foreldrepermisjonen likt mellom mor og far
Sosiologiprofessor Elin Kvande ved NTNU anbefaler at nybakte foreldre deler foreldrepermisjonen likt mellom seg.
Koronapandemien
Kvinner mer utsatt for permittering og arbeidspress
Frisører har blitt permitterte og helsearbeidere har opplevd et enormt økt arbeidspress under pandemien. – Denne krisen har truffet kvinnene, sier Fafo-forsker.
Helseyrkene
– Har ikke fått økt status under pandemien
Applaus alene har ikke ført til høyere status for helseyrkene, mener frontlinje-arbeiderne under pandemien. Skal man møte behovet om 40.000 flere helsepersonell om 14 år, er det status og økt lønn som må til.
Sykmeldte kvinner sliter med at de har hovedansvaret på hjemmebane
Kvinner som er sykmeldt på grunn av stress, har ofte hovedansvaret for hjem og familie mens de er sykmeldt. Noen får til og med mer ansvar på hjemmebane, viser svensk studie.
LO-Bjørnstad om Perspektivmeldingen
− Vi har tillatt sosial dumping
LOs sjeføkonom sier han er «veldig opprørt over logikken» når høyresiden kritiserer høye trygdeytelser. Det er ikke trygdene som må ned, men de laveste lønningene som må opp, mener han.
Individuell jobbstøtte har god effekt – spesielt for unge
Individuell jobbstøtte (IPS) får flere med psykiske lidelser ut i jobb enn vanlig, arbeidsrettet oppfølging. Effekten er særlig god for unge, lavt utdannede og personer med alvorlige psykiske lidelser, viser ny studie.
Tankesmie vil ha statlig bemanningsetat
Tankesmia Manifest vil ha en offentlig etat som alternativ til private bemanningsbyråer. Forslaget er inspirert av svenske erfaringer for noen tiår siden.
1.900 færre arbeidssøkere siste uke
Tallet på arbeidssøkere har gått litt ned, men de siste dagenes koronainnstramminger i noen kommuner kan slå negativt ut på ledighetstallene i neste uke.
6500 flere arbeidssøkere i februar
– Skyldes permitteringer på Østlandet
– Hele økningen i antallet arbeidssøkere den siste måneden har kommet i Viken, Vestland og Oslo, og må ses i sammenheng med smitteutbruddene vi har hatt i disse områdene, sier Nav-sjefen.
Solberg diskuterte løsning for dagpendlere med Löfven
Statsminister Erna Solberg (H) hadde fredag samtaler om løsningen for dagpendlerne fra Sverige og Finland med Sveriges statsminister Stefan Löfven.
Utlendinger som jobber i Norge må kanskje vente til etter sommeren
Arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier det antakeligvis ikke vil bli vanlige arbeidsreiser til Norge før etter sommeren.
Unio avviser å øke aldersgrensen i staten til 72 år
– Det er ingen hast med å øke aldersgrensen i staten, sier Unios sjeføkonom Erik Orskaug.
– Økt bruk av lønnstilskudd kan virke mot sin hensikt
Sysselsettingsutvalget vil satse mer på lønnstilskudd, men møter motbør. – Lønnstilskudd er ikke noen quick fix, advarer direktør Kenneth Stien i bransjeorganisasjonen Arbeid & Inkludering.
Finland
Eksepsjonell økning i pensjoneringsalderen i koronaåret 2020
Sysselsettingen blant eldre finner steg til et rekordhøyt nivå i fjor.
Ny rapport
Fleksible kontorlandskaper kan føre til økt risiko for sykefravær og uførhet hos ansatte
En delrapport fra Statsbygg viser at det kan være økt risiko for uførepensjonering hos ansatte som arbeider i kontorløsninger der flere deler et rom, men funnene er for usikre til at man sikkert kan konkludere.
Annonse
Annonse
Annonse