Hopp til hovedinnhold
Kjøp abonnement
Velferd section links
Velferd
Helse
Arbeidsliv
Meninger
Velferdkonferansen
Velferd Info links
Om oss
Kontakt oss
Tips oss
Annonsørinnhold
Mediaconnect links
Logg inn
Min side
Velferd subscriber links
Nyhetsbrev
Logg inn
X
Annonse
Annonse
Søk:
EN DEL AV
Annonse
Meninger
Synspunkt
Rettmessig juss, tvil og tro i NAV-saken
Det er stor fare for at tillitsrelasjonene myndigheter mellom fort svekkes, og at veksten i de de statlige og kommunale rettsbyråkratier dermed løper løpsk.
Leder
Leder
Selv Høyesterett har sviktet i Nav-skandalen
Et av justismordene i Nav-skandalen gikk helt til Høyesterett, som ikke stilte spørsmål ved Navs regeltolkning. I stedet skjerpet Høyesterett straffen mot mannen som var tiltalt.
Leder
Leder
På tide å slå et slag for små «velferdsprofitører»?
Lokal forankring og tidligere resultater teller ikke når Nav velger leverandører av arbeidsmarkedstiltak. Det baner veien for store velferdskonsern på bekostning av lokale aktører.
Leder
Valgsmell for kommersiell velferd
Venstresidens kamp mot «velferdsprofitører» ser ikke ut til å ha skremt velgerne. Kommersielle velferdsaktører kan gå trangere tider i møte.
Leder
Leder
Lite handlekraftig reaksjon på BPA-kritikk
Når funksjonshemmede ikke får oppfylt sine rettigheter, er eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaugs svar: «Vi setter ned et utvalg.» Lik og del!
Leder
Leder
La syke mennesker få fred til å bli friske
Det er meningsløst at alvorlig syke mennesker under behandling registreres som arbeidssøkere av Nav og tvinges til å avlegge løpende rapport om hvor mye jobber.
Leder
Klare fronter i debatt om velferdsprofitt
Mens Siv Jensen hyllet kvinnelige gründere, advarte Jonas Gahr Støre mot grådige, utenlandske oppkjøpsfond. Debatten om velferdsprofitt har begynt å sette sitt preg på valgkampen.
Leder
Leder
Regjeringen sliter med dugnaden
Med regjeringens inkluderingsdugnad skulle staten bli en spydspiss i innsatsen for et mer inkluderende arbeidsliv. Men mye tyder på at staten fortsatt er en sinke.
Leder
Leder
Beskjedne tiltak mot trygdeeksport
Kamp mot bompenger og kamp mot trygdeeksport har én ting til felles: Det er vanskelig å omsette politisk retorikk til praktisk handling.
Debatt
– Konkurranse om Nav-tiltak har fått flere i arbeid
Anbud på Nav-tiltak har gitt bedre tjenester og flere folk i arbeid for de samme pengene, ifølge administrerende direktør Jon Sivert Nielsen i Frisk Utvikling.
Leder
Leder
Nav-anbud til besvær
Anbud på Nav-tiltak skaper utrygge arbeidsplasser for dem som har til oppgave å lose jobbsøkere inn i arbeidslivet. Og ingen vet hva anbudssystemet koster.
Debatt
Barnehager i velferdsmiks
Private barnehager svarer allerede på utfordringene som redaktør Øivind Fjeldstad peker på i sin kommentar om private velferdsleverandører.
Leder
Leder
Nei til velferdsprofitt eller ja til velferdsmiks?
Folk er mer skeptiske enn før til å sette ut velferd på anbud. Det er dårlig nytt for kommersielle leverandører av velferdstjenester.
Leder
Leder
Sprik mellom liv og lære i Nav
Nav sier de skal prioritere tiltak som har en dokumentert effekt når det gjelder å få folk i jobb, men i praksis kan slike tiltak leve et usikkert liv.
Leder
Leder
Borgerjobb er bedre enn borgerlønn
Denne helgen inviterer tilhengere av borgerlønn til konferanse i Oslo. De har trolig en lang vei å gå før de vil få gjennomslag for sine ideer.
Leder
Leder
Inkludering - et spørsmål om vilje?
Hvis det er viljen det kommer an på, burde det bare være et spørsmål om tid før de fleste med hull i CV-en eller nedsatt funksjonsevne er i jobb.
Kronikk
Hva skyldes helseulikheter i Oslo?
Forskjellen i menns levealder er 7,3 år mellom Oslo-bydelene Vestre Aker og Sagene. En slik forskjell er på linje med forskjellen i levealder mellom Norge og land som Honduras og Jordan.
Debatt
AAP-reglene er arbeidsministerens ansvar
NTL Nav har fått tilbakemeldinger fra medlemmer over hele landet om uheldige konsekvenser av det nye regelverket for arbeidsavklaringspenger, skriver Elisabeth Steen i dette debattinnlegget.
Kronikk
Myten om alenemødrene og velferdsavhengighet
Myten om alenemødrene gir et lite dekkende bilde av situasjonen til enslige med barn og deres forhold til velferdsstaten.
Kronikk
Stigmatisering av den uproduktive borgeren
I dag stigmatiseres stoffmisbrukere ikke for sitt stoffmisbruk, men for å være arbeidsudyktige. De opplever å bli møtt med urealistiske forventninger om arbeidsevne.
Synspunkt
Sexy sosial entreprenør eller døll vernet bedrift?
Oslo Produksjon & Tjenester gir arbeid til mennesker med behov for en varig tilrettelagt arbeidssituasjon. Vi er ikke en døll vernet bedrift; vi er en sosial entreprenør som løser en viktig samfunnsutfordring.
Kronikk
Myten om «eldrebølgen»
Bildet av en bølge av eldre som «skyller i land» og krever stadig mer hjelp fra velferdsstaten stemmer dårlig med virkeligheten. En økende andel av kommunale helse- og omsorgstjenester går til personer under 67 år.
Leder
Leder
Blandet velferdsbudskap fra ny regjering
Velferd vies mye plass i den politiske plattformen til den nye regjeringen. Men mye er vagt og uforpliktende, og varslene om økt konkurranseutsetting og privatisering vil skape strid.
Leder
Leder
Å føde for staten
De siste par ukene er én ting blitt klart: En appell om at de må ta ansvar for å redde velferdsstaten, vil neppe bevege norske kvinner til å sette flere barn til verden.
Leder
Leder
Nav-medisin med bivirkninger
Aktivitetsplikt er tidens foretrukne medisin mot trygdeavhengighet. Som annen medisin kan den være skadelig hvis innhold og dosering ikke tilpasses mottakeren.
Synspunkt
Velferdkommentaren
Utdanning viktigere enn før?
Forskjellen i sysselsetting har økt mellom dem som har fullført videregående opplæring og dem som ikke har gjort det. Det økte gapet skyldes bare delvis at utdanning kaster mer av seg enn før.
Leder
Opp som en løve, ned som en fell
EU har sagt tvert nei til tiltak som kan redusere norsk trygdeeksport til Polen og Litauen. Nå strammer regjeringen i stedet inn på ytelsene til norske pensjonister og uføretrygdete i Thailand og på Filippinene, skriver Øivind Fjeldstad, redaktør i Velferd.
Debatt
Hele folket i arbeid?
85 000 funksjonshemmede står i kø for å få jobbe. Men det er all grunn til å tvile på om Regjeringens inkluderingsdugnad kommer til å gjøre vei i vellinga for å få flere funksjonshemmede ut i jobb.
Leder
Leder
Grenser for arbeid
Å omsette arbeidslinjas idealer i praksis viser seg ofte å være vanskeligere enn antatt. Ikke alle politiske reformer innfrir forventningene om å få flere i jobb.
Synspunkt
Debatt
Er arbeid til alle løgn nummer én?
Alle er enige om at vi trenger flest mulig i arbeidslivet. Likevel holdes unge mennesker med funksjonsnedsettelser utenfor. Jobb til funksjonshemmede er løgn nummer én i arbeidslivet.
Velferdkommentaren
Verdighet i velferdsordningene
Sykelønnsordningen i et land sier mye om landet som har den. Sammenlignet med andre land kan vi si at den norske ordningen er rettferdig, tillitsbasert og signaliserer at landets finansielle situasjon er god.
Trygderett
Påfallende lønnsinntekt, mente NAV
NAV mente «John» urettmessig hadde fått dagpenger, og viste til at inntekten var så høy at han måtte ha jobbet mer enn han hadde oppgitt. Høy inntekt den tiden du jobber, fratar deg imidlertid ikke retten til dagpenger.
Debatt
43-timersuke og aldersdiskriminering
Erna Solberg har advart om at 43-timersuke kan bli konsekvensen hvis vi ikke får flere ut i jobb. Å få bukt med arbeidsgiveres diskriminering av seniorer kan bidra til å gjøre statsministerens dystre spådommer til skamme.
Velferdkommentaren
Arbeidet adler mannen?
Arbeidet adler mannen, heter det. Men målet om hele folket i arbeid er en illusjon. Og kanskje er arbeidslinja først og fremst et moralsk disiplineringsprosjekt som skal hindre folk i å finne på no’ tull?
Leder
Leder
Overdrivelser om utenforskap
Ved tvilsom bruk av statistikk skaper politikere et overdrevent negativt bilde av tilstanden i det norske velferdssamfunnet. En mer edruelig omgang med tall ville styrket politikernes troverdighet.
Velferdkommentaren
Standardisering og velferdspolitikk
De fleste forbinder standarder med tekniske ting. Med standardisering kan også være et bidrag til å sikre god kvalitet på velferdstjenester.
Synspunkt
Kronikk
Økte ulikheter med sykelønnskutt?
Sykelønnskutt vil trolig ramme svake grupper hardere enn mer attraktive arbeidstakere. Dermed kan kutt i sykelønna bidra til økte ulikheter i samfunnet, skriver forsker Harald Dale-Olsen ved Institutt for samfunnsforskning.
Leder
Leder
Slaget om sykelønna
Kravene om kutt i sykelønna vokser i styrke. Men de som vil innføre egenandel ved sykdom, har ikke noe godt svar på advarselen om at kutt vil ramme skjevt og føre til økte forskjeller i samfunnet.
Velferdkommentaren
Fastlegeordningen – et system basert på tillit?
Leger med markedsbasert lønn er «snillere» med sykmeldinger enn leger på fast lønn. Betyr det at man burde erstatte den markedsbaserte fastlegeordningen med et system der fastleger får fast lønn?
Synspunkt
Et friskere Norge
På lederplass har både VG og Dagbladet gitt støtte til Virkes forslag om å endre sykelønnsordningen. Nå håper jeg også ledere i norske bedrifter tar bladet fra munnen, skriver Vibeke Hammer Madsen.
Leder
Leder
Ingen strøm av velferdsturister til Norge
Norge har ikke blitt Europas sosialkontor, slik enkelte politikere har fryktet. Tvert imot har takten i innvandringen fra Øst-Europa gått ned, og trygdeeksporten står på stedet hvil.
Debatt
Norge - et bakvendtland for trygdemottakere
Den norske velferdsstaten er blitt kåret til «verdens beste land å bo i» en rekke ganger. Mange trygdemottakere vil trolig ikke være enig i dette. De vil heller kalle Norge et bakvendtland.
Leder
Leder
Forenklingens pris
Nav-tiltak er slått sammen og satt ut på anbud. Det har gjort hverdagen enklere for Nav-ansatte, men forenklingen har sin pris: Den betales av dem som er mest bruk for hjelp fra Nav.
Debatt
Hvorfor skal norske bedrifter åpne dørene?
Velferdkommentaren
Psykiske lidelser bør forebygges utenfor helsetjenesten
Lettere psykiske lidelser er vanlig i befolkningen, men det betyr ikke at vi må behandle alle med slike lidelser. Det er klokt å prioritere befolkningens psykiske helse, men lavterskeltilbud bør ikke ligge i helsetjenesten.
Debatt
Feil bilde av barnevern
Linn Herning i For Velferdsstaten gir i et feil bilde av barnevernet, skriver konstituert direktør Morten Gohn i Team Olivia.
Leder
Leder
Resultatløs jakt på medisin mot sykefravær
Hvor mye penger har politikere kastet bort i årenes løp på å lansere tiltak for å få ned sykefraværet – uten at de har tatt seg bryet med å undersøke om tiltakene virker?
Kronikk
Vi trenger et pårørendevennlig arbeidsliv
Økt satsing på hjemmebasert omsorg harmonerer dårlig med målet om at flest mulig skal jobbe heltid. Mange pårørende ender med sykefravær, redusert stilling og dårlig helse og økonomi av å hjelpe andre.
Leder
Leder
Bråkjekk ungdomskamp for sykelønnskutt
De som ønsker innstramminger i sykelønnsordningen, fortjener bedre allierte enn bråkjekke ungdomspolitikere med manglende bakkekontakt.
Velferdkommentaren
#sosial kontroll
Noen krever at vi ikke skal ha sosial kontroll i Norge. Samtidig pågår en internasjonal kampanje – #meetoo – for sosial kontroll av menn. Den er et eksempel på at vi trenger mer sosial kontroll – ikke mindre.
Kronikk
Fellesskapet bør sikre arbeid til alle
Borgerlønn er en dårlig idé. Derimot er det på tide å innføre en ordning med borgerjobb, der staten ikke bare sørger for passive ytelser, men gir alle mulighet til å jobbe og bidra til fellesskapet.
Leder
Leder
Gi de eldre en ungdomsminister
Regjeringen er utvidet med en minister som skal tale de eldres sak. Men de eldre ville være bedre tjent med en ungdomsminister enn en eldreminister.
Leder
For tidlig å friskmelde Nav
Nav utvikler nye digitale løsninger for å tilby mer brukervennlige tjenester. Likevel økte klagene på Navs service kraftig i fjor. Nav har overvunnet noen barnesykdommer, men sliter med enkelte kroniske lidelser.
Velferdkommentaren
Eldrepolitikk på autopilot
Norge fikk nylig en eldreminister, og gammel vanetenkning gjorde at hun ble plassert i Helsedepartementet. Men en minister for aldring burde heller vært lagt til Arbeidsdepartementet, skriver senterleder ved Senter for velferds- og arbeidslivsforskning.
Leder
Leder
Svenske tilstander? Ja takk!
I Sverige finnes ingen IA-avtale, likevel er det langt høyere yrkesdeltakelse blant funksjonshemmede der enn i Norge. Spørsmålet er om norske politikere er åpne for at vi har noe å lære av svenskene.
Leder
Leder
Gode nyheter om trygdesvindel
Færre anmeldes for trygdesvindel, viser tall fra Nav. Det skyldes neppe at folk er blitt mer lovlydige, men det kan bety at Nav bruker sine ressurser på en mer fornuftig måte enn før.
Leder
Leder
Jern-Erna mot jernlov
Erna Solberg fikk tilnavnet Jern-Erna da hun var kommunalminister. Kanskje må hun igjen hente fram jernkvinnen i seg, hvis den varslede dugnaden for å inkludere flere i arbeidslivet skal bli mer enn fagre løfter.
Leder
Vag plattform for blågrønn velferdspolitikk
I den blågrønne regjeringens politiske plattform vrimler det av saker – blant annet i velferdspolitikken – som regjeringen sier den skal vurdere og gjennomgå. Hva alle disse vurderingene og gjennomgangene skal resultere i av praktisk politikk, gjenstår å se.
Leder: Forpostfektninger om IA-avtalen
Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie har varslet at hun vil vurdere om IA-avtalen skal skrotes. Det kommer neppe til å skje, mener Velferds redaktør.
Det nye utenforskapet
De som har vokst opp i fattige hjem, gjør det dårligere enn før. De er sjeldnere i jobb, er oftere trygdet, stifter sjeldnere familie og har ikke hatt den samme reduksjonen i dødelighet som andre. Skal man få flere i jobb, må innsats settes inn mot denne gruppen.
Annonse
Annonse
Annonse