Annonse

Et annet blikk på ting

«Over 80 prosent med diagnosen asperger syndrom ender utenfor arbeidslivet.»

– Har du sett Saga Norén i serien Broen?

– Ja.

– Har hun mye til felles med de karene med aspergers som jobber for itslearning i Bergen?

– Absolutt ikke. Saga Norén viser ingen tegn til å lære av sine sosiale feiltrinn. Våre gutter er veldig sosiale og til dels utadvendte, sier Linn.

Linn er Project Manager i itslearning og snakker om Jørgen og Martin som har aspergers syndrom. De har jobbet for itslearning som softwaretestere i et halvt og et år. Jørgen og Martin har vært med på det såkalte Molas-programmet, initiert av Nav og utført av attføringsbedriften A2G. Molas gir faglig utdanning og sosial trening. itslearning er en Ringer i Vannet bedrift og med på satsingen som er driftet av NHO Service.

Jørgen og Martin jobber i team som kommuniserer via Skype og Internett. Jørgens kolleger sitter i Nederland og Russland, mens Martin jobber sammen med en gruppe som sitter i Polen. Engelsk er arbeidsspråket.

Over 80 prosent med denne diagnosen ender utenfor arbeidslivet. Jørgen og Martin er åpenbart sterke eksempler på det motsatte.

– Folk med aspergers er like ulike som du og jeg. Noe av det beste med Jørgen og Martin er at de er opptatt av detaljer og har et annet blikk på ting enn det folk flest har. Jeg er ikke noen ekspert på aspergers. Men jeg ser jo at disse guttene er verdifulle for itslearning og fungerer godt også sosialt, sier Linn.

– Det er til å bli i godt humør av?

– Absolutt.

– Det er ikke slik at de ikke skjønner vitsen med å si hei når de kommer på jobb om morgenen?

– Slett ikke.

Martin har vært med på å lage en app for folk med aspergers som gir råd om hvordan man skal oppføre seg i ulike sosiale sammenhenger.

Linn forteller meg dette helt uoppfordret. At det fins en slik app, som man kan laste ned på mobilen. Hun forteller meg det etter at vi har snakket sammen på telefon en god stund.  Jeg har spurt om både det ene og det andre. Jeg spør for eksempel om Linn har sett filmen Rain Man med Dustin Hoffman og Tom Cruise. Linn forteller da at hun knapt var født da den filmen gikk på kino.

Etter at samtalen er over tenker jeg litt om den appen kanskje gir råd om hva som er lurt å si. Det kunne jo vært greit å ha.

Av Baard Fiksdal, informasjonssjef NHO Service

Velferdbloggerne:

Baard Fiksdal, NHO Service

Steinar J. Olsen, Stormberg AS

Synne Lerhol, Unge Funksjonshemmede

Loveleen Brenna, Seema AS

Inger Lise Blyverket, Hovedorganisasjonen Virke

Kari Østerud, Senter for seniorpolitikk

Jon Qvortrup, Arbeid & Inkludering

 

Annonse
Annonse
Annonse